Атина ще се противопостави на орязването на средствата за селскостопанската и регионалната политика на ЕС след 2020 г., защото това ще бъде "подарък" за антиевропейските популистки сили, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на срещата си с лидерите на ЕС миналата седмица, предаде EurActiv.

В рамките на дискусия за многогодишната финансова рамка (МФР - дългосрочният бюджет на ЕС за 2021-2027 г.), Ципрас заяви, че Гърция ще отхвърли увеличение на националното съфинансиране на общата селскостопанска политика от 20 до 30%.

"МФР 2021-2027 на Европейския съюз е първият бюджет след кризата и той не може да не вземе предвид отражението на кризата", заяви премиерът, цитиран от правителствени източници. Според него със сегашното предложение от фермерите се иска да правят повече с по-малко средства.

Той се противопостави и на увеличаването на националното съфинансиране, като каза, че то ще влоши ситуацията на южните държави членки, които се борят с дефицити, за разлика от излишъците на север.

Според агенция АНА-МПА Ципрас е предложил да се намерят нови източници на финансиране без да се поставя повече натиск върху европейските граждани и без да се жетват принципите за сближаване. "Има нови приоритети, създадени от новите предизвикателства. Всички сме съгласни, че трябва да ги финансираме. Но не и за сметка на кохезионната политика и общата селскостопанска политика", добави премиерът.

"Какво послание ще изпратим на гражданите, които през последните години гледаха курса на ЕС със скептицизъм, защото това е курс, който увеличава, вместо да намалява неравенствата, както между държавите членки така и в рамките на държавите членки?", попита Ципрас.

Според него ЕС ще направи подарък на крайнодесните популисти и евроскептици преди европейските избори през май догодина. "Затова трябва да намерим начин да избегнем намаляване на финансирането за кохезионната политика с 10% и за общата земеделска политика с 15%. А това ще се случи, ако увеличим бюджета от 1.1% до 1.3% от европейския брутен вътрешен продукт. Освен това трябва да намерим нови собствени ресурси без да товарим нашите граждани. Въвеждайки данък върху финансовите транзакции и за големите интернет компании", предложи Ципрас.

Той освен това отправи критики към модела за изчисляване на еврофондовете, като каза, че той е "нерационален", защото води до допълнително разделение.

Дневник