Катриона Грей от Филипините спечели конкурса "Мис Вселена" и стана четвъртата претендентка от югоизточната азиатска държава, която е избрана на първо място в международния конкурс за красота, предаде "Ройтерс".

24-годишният модел с филипински и австралийски корени взе титлата след шоу в тайландската столица Банкок, в което за първи път бе допусната и транссексуална претендентка.

"Сърцето ми е изпълнено с толкова много благодарност", каза победителката в рокля в червено и оранжево, вдъхновена от вулкана Майон, който изригна тази година.

По време на конкурса Грей беше запитана какво мисли за легализирането на марихуаната и отговори, че го подкрепя, когато е за медицински нужди.

Пред репортери след шоуто тя допълни, че въпросът е бил "определено релевантен" и по актуална тема, явно визирайки настоящата смъртоносна борба с наркотиците във Филипините, при която бяха убити стотици филипинци.

Първа подгласничка в конкурса стана Мис Южна Африка, 24-годишната Тамарин Грийн, а след нея се нареди 19-годишната Мис Венецуела Стефани Гутиерес.

На 27 години Мис Испания Анжела Понс влезе в историята като първата транссексуална претендентка в конкурса, който се провежда вече 66 години.

Дневник