От 2019-та гражданите на община Шумен ще плащат по-голям налог за своите автомобили. Според каченото за обществено обсъждане на сайта на общината предложение, данъкът за различните видове МПС ще се вдигне средно с десет процента.  

За някои коли налогът ще остане същият, а за най-новите - ще намалее.

Общият ръст идва основно от въведения в закона за местните данъци и такси нов екологичен компонент, както и промени в коефициентите за възраст на автомобила. В новото предложение за промени в общинската наредба са въведени и нови категории  според мощността на двигателя.

Най-масовите коли от 55 до 74 kW ще продължат да се облагат с 0,70 лв. за всеки киловат. Промяна ще има за по-мощните автомобили. До сега за двигателите над 110 kW се плащаше по 1,70 лв. за 1 kW. Ще има разделяне - от 110 до 150 kW, от 150 до 245 kW, и над 245 kW, като предложените цени за тези нови категории са съответно 1,70 лв., 2 лв., и 2,50 лв. за киловат. 

Екологичният компонент в общинската наредба е фиксиран на минималните граници, определени в Закона за местните данъци и такси. За колите без екологична категория и тези с "Евро 1" и "Евро 2" данъкът ще се умножава по 1,1.

Освен заради еко компонента, при най-голямата група автомобили - старите, ще има повишение на налога и поради промяната в коефициента за възраст. До сега за всички коли над 14 години, независимо дали са на 20 или 30, той беше 1. Сега коефициентът става 1,1 за автомобили над 20 години. 

Например, местният данък за лек автомобил с мощност 74 kW /100 конски сили/, възраст 18 години и "Евро 3", в момента е 52 лв. Той ще остане същият и след промените. Ако този автомобил обаче няма екологична категория, отразена в талона, или тя е "Евро 1" или "Евро 2", то данъкът му след Нова година ще бъде с 10% по-висок. Когато същата кола навърши 20 години, данъкът й ще се увеличи с още 10%. 

Най-сериозно повишение ще има за камионите с максимално тегло от 3,5 до 12 тона. В момента налогът за тях е 12 лева за всеки започнат тон. Новото предложение е за 20 лева за всеки започнати 750 килограма от допустимата маса. Това за 10-тонен камион означава нов данък в размер на 267 лева, вместо 120 лева сега, или над двойно повече. 

Въпреки ръста на данъците, от община Шумен не очакват повече постъпления в местната хазна през 2019-та. "През тази и миналата година, чрез различни действия, успяхме да съберем голяма част от старите просрочени данъчни задължения на гражданите. В момента правим анализ на очакваните приходи за идната година, но по всяка вероятност в абсолютни стойности те няма да са повече от сегашните", каза за ШУМ.БГ зам.-кметът по финанси на община Шумен Татяна Костова.

Тя обясни, че средният облог на автомобил няма да скочи с повече от 10 на 100. "Мощните автомобили, за които ще има по-сериозно увеличение на данъка, са не повече от 1 000 в цялата община", каза тя. Общинската администрация все още няма точни данни и за броя на автомобилите на възраст над 20 години, за които също ще се плаща повече.

Предложението за промени в наредбата за местните данъци ще влезе за утвърждаване на първата за 2019-та сесия на Общинския съвет. Предложения могат да се правят до 21-ви януари 2019 г. включително на Гише №6 в Информационния център на общината.

Припомняме, че преди месец кметът на община Шумен Любомир Христов заяви за ШУМ.БГ, че няма намерение да предлага повишение на данък МПС.

ШУМ.БГ