Да се свика извънредно заседание на Асоциацията по ВиК за област Шумен, на което да се обсъдят проблемите, свързани с водния сектор, инвестициите на водоснабдителното дружество и цената на водата, решиха единодушно 35 съветници от местния парламент на днешното си заседание.

За да стигнат до това решение те дебатираха над четири часа.

Споровете по темата стартираха с декларация от страна на групата съветници от БСП, които обвиниха кмета и областния управител за високата цена на водата и проблемите в сектора и им поискаха оставките. Кметът Любомир Христов репликира, че проблемите с водата в Шумен са натрупвани с години. Той призова въпросът да не се политизира. „Нека този проблем не го замитаме под чергата. Да седнем на една маса и да решим проблема“, каза Любомир Христов.

След това председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев подложи на гласуване дневния ред на заседанието. В него трябваше да влезе докладна записка от групата общински съветници „За Шумен“. Те предлагат свикване на извънредно общо събрание на Асоциацията по ВиК, на което да се извърши контрол върху изпълнението на договора с "ВиК – Шумен", да се направи преценка на цената на услугата предоставяне на питейна вода, заложена в бизнес плана на дружеството и ако се констатира неизпълнение на договора, до КЕВР да се внесе предложение за намаляване цената на водата в община Шумен.

Преди общинските съветници да гласуват, дали тази точка да влезе в дневния ред на заседанието им, кметът Любомир Христов заяви, че се планират срещи с експерти от КЕВР, които да кажат законови начини, как цената на водата да се задържи на сегашното ниво или да се иска по-ниска цена.

При направеното гласуване докладната на съветниците от „За Шумен“ бе отхвърлена. Това предизвика бурни реакции. Наложи се проф. Беджев да даде почивка и да свика лидерите на политическите групи на консултации. При завръщането си в сесийна зала дебатът се разгорещи още повече, защото проф. Беджев първоначално реши да не подложи точката на повторно гласуване, но след като му бе „напомнено“, че нарушава правилника, той все пак допусна гласуване и предложението влезе в дневния ред.

Кметът обясни, че и той иска извънредно събрание, но на него да не бъдат внасяни само трите точки, предложени от съветниците, а и други въпроси, които да помогнат договорът, който ще се подпише с оператора за тази година, да бъде под ежегоден контрол и корекции по него да се правят всяка година. Затова събранието, според него, може да се свика не по-рано от 30 януари 2019 г. На това изказване Даниела Русева заяви, че в тяхната докладна записка не е поставен срок, а само искане за извънредно събрание на Асоциацията.

Общинските съветници поискаха още, да бъдат изискани документи за финансовото състояние на „ВиК-Шумен“ ООД, колко са несъбраните плащания от длъжници и колко са непотърсените по съдебен път задължения към дружеството. Те поставиха срок за отговор до 7 януари.

ШУМ.БГ