Туристите, пристигащи във Венеция, ще плащат повече пари на общината чрез добавка към билета за използваното от тях превозно средство, която да замени сегашната туристическа такса, съобщи вестник "Република", цитиран от БТА. Това следва от приети в последните дни на 2018 г. промени в бюджета на страната.

Подобно на Еолийските острови в Сицилия и на остров Елба в Тосканския архипелаг, сега и туристите, които посещават Венеция, ще трябва да плащат входен билет. Сумата ще варира между 2.5 и 5 евро (според сезона) и ще замени настоящата туристическа такса. Данъкът би могъл да достигне дори 10 евро през силния сезон, което би могло да сложи край на масовия туризъм.

Желанието на кмета на Венеция Луиджи Бруняно се превърна в реалност благодарение на изменение в бюджетния закон, в който се въвежда възможността да се приложи плащане на вноска за всеки, който влиза "с какъвто и да е превозвач".

Луиджи Бруняно написа в "Туитър", че ще бъде обсъден балансиран правилник, който да защитава "всеки, който живее, учи и работи на наша територия". Таксата ще се използва най-вече за финансиране на разходите за почистване на града, борещ се с нашествието на милиони посетители.

Туристите ще трябва да плащат допълнителна такса към билета за авиокомпаниите, корабите или наземния транспорт, който ще използват, за да стигнат до Венеция, а самите превозвачи или туристическите агенции ще прехвърлят парите на общината.

Администрацията се надява, че по този начин ще може да получи по-сериозни приходи. В момента милиони туристи посещават града само за по един ден, не се настаняват там и не плащат туристическата такса.

Според първоначалните оценки от "таксата за кацане" се очакват приходи между 40 и 50 милиона евро. В същото време туристическата такса, която плащат посетителите, които използват хотелската база във Венеция, генерира приходи от над 30 милиона евро (33 милиона евро през 2018 година).

Дневник