За да дойдат до Шумен с колите си, жителите на кварталите "Макак" и "Мътница" от тази година трябва да имат винетка. Досега такава не беше нужна и катаджиите не санкционираха липсата й.

За проблема сигнализираха жители на "Макак", които установили, че на интерактивната карта на сайта на новата ТОЛ система, пътищата до квартала им е в син цвят, а това означава задължително купуване на винетен стикер.

Освен пътищата до "Мътница" и "Макак", синьо е и околовръстното на Шумен, което задължава и работещите в заводите на новия Индустриален парк да лепят винетки на колите си.

"Има такъв казус, но очаквам той да бъде разрешен. Според мен трябва кметовете да отправят искане до АПИ (Агенция "Пътна инфраструктура" - бел.ред.) пътищата до кварталите да бъдат извадени от системата", каза за ШУМ.БГ директорът на Областното пътно управление инж. Димитър Ковачев.

За КАТ новото положение не е съвсем ясно. "До сега служителите на "Пътна полиция" не санкционираха за винетки на тези участъци. От Нова година обаче контролът по винетните и ТОЛ таксите вече не е наша отговорност и е възложен на АПИ. Режимите ще следят от тяхната нова ТОЛ полиция, но как ще става всичко и ние все още не знаем", коментира временно изпълняващият длъжността началник на "Пътна полиция" - Шумен главен комисар Веселин Георгиев.  

"Познавам си хората и мога да кажа, че ако бъде въведена винетка, жителите на "Макак" ще излязат на кръговото и ще блокират пътя", каза главният специалист на квартала Елка Петкова. Тя изказа недоумение и от наличието на табела за край на Шумен след гробищния парк, при положение, че "Макак" е градски квартал от 70-те години на миналия век. Петкова заяви, че ще постви въпроса на кмета на общината.

Пред ШУМ.БГ Любомир Христов заяви, че е запознат с проблема и работи по разрешаването му. "Уведомил съм г-н Ковачев от пътното управление, че ще отстоявам позицията, че тези пътища са към квартали на града и не трябва да се плаща винетка за тях. Ще разговарям и със зам.-министър Нанков", каза Христов.

За момента жителите на "Мътница" и "Макак" могат да пътуват до Шумен спокойно, тъй като все още не са закупени и оборудвани с камери всички автомобили на новата ТОЛ полиция.

ШУМ.БГ