Русия се нареди сред кандидатите за домакинство на младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. Желание да приеме събитието има и България.

Говорител на Международния олимпийски комитет (МОК) заяви пред insidethegames.biz, че другите страни с интерес към олимпиадата през 2024 г. са Румъния и Испания.

Все още не са посочени градовете, с които ще кандидатстват отделните държави. Очаква се процесът по определянето на домакина да започне тази година, а крайното решение ще бъде взето през 2020 г.

Намерението на Русия да поиска игрите вероятно ще предизвика недоволство, тъй като страната все още се бори да възстанови образа си след допинг скандалите от последните години, коментира сайтът. Дори сега Русия е изправена пред угрозата да бъде наказана заради неспазването на срока да предостави достъп на Световната антидопингова агенция до данните от московската лаборатория.

България планира да иска игрите през 2024 г. със София. От министерството на спорта заявиха пред "Дневник", че се работи по кандидатурата.

През септември президентът на МОК Томас Бах посети България и окуражи страната да кандидатства за зимни олимпийски игри. Тогава министър-председателят Бойко Борисов отговори, че е по-добре България най-напред да натрупа опит с младежкия форум, и възложи задача да се подготви кандидатура.

Министърът на спорта Красен Кралев заяви преди време, че "има пълна подкрепа от гражданите на София за промените на Витоша", които са необходими за изграждане на необходимата инфраструктура.

"Не вярвам да има някой, който да е против, така че имаме пълна подкрепа от гражданите на София, от всички българи. Защото едно такова събитие - да вземеш младежки зимни олимпийски игри, е огромно. Поканата дойде лично от президента на МОК Томас Бах", каза Кралев тогава. Той няколко пъти заяви, че "всички инвестиции на Витоша трябва да се направят от компанията, която е собственик на съоръженията" и че държавата няма да даде нито лев за лифтовете. Обсъжда се и възможността Боровец също да приеме състезания от игрите.

Бюджетът за домакинство на зимните младежки игри е между 30 и 40 млн. евро, посочи Кралев.

Дневник