Извършен е ремонт на покрива на Драматично-куклен театър "Васил Друмев", който протече през лятото на миналата година. Подменена е основно хидроизолацията. Ремонтът е струвал 60 хил.лв. с ДДС, а средствата са отпуснати от Министерството на културата.

Това съобщи на първата си пресконференция за годината директорът на шуменския театър Димитър Димитров.

"Едно от невидимите неща за широката публика, които се случиха в театъра през миналата година, бе ремонтът на покрива. Той е завършен. В момента се отстраняват пораженията, които водата и влагата са нанесли в част от помещенията на сградата. Най-много са засегнати помещенията, в които се намира архивът на театъра и част от дрехите на актьорите. Положението е овладяно", похвали се днес Димитър Димитров. Директорът допълни, че ремонтът е направен на ниска цена от фирма "Яна нова", която дава гаранция за извършените дейности 20 години.

Димитър Димитров отчете и какво е свършено от ръководството и трупата на театъра през 2018 г. Изиграни са 345 представления, реализирани са 16 премиери, от които 6 за деца. Спектаклите на театъра са посетени от над 28 000 зрители. Приходът е близо 151 000 лв. 

Директорът на театъра разказа и за част от планираните дейности на театъра за тази година. "2019 г. започваме с дни на шуменския театър на столична сцена от 22 до 30 януари. Ще бъдем пред публиката на Театър „Българска армия” със сценичната акция „Куцулан или Вълча Богородица” от Константин Илиев. Акцията участва в номинациите за НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ИКАР 2019  в категория Режисура. В Театралната работилница „Сфумато” представяме театралната акция „Гласове и лица”, с която участваме в селекцията на Националния фестивал на малките театрални форми 2019 във Враца. Комедията „Ще ти разкажа за Америка” от Димитър Маринов гостува в Théatro – София. Спектакълът участва в селекцията на Националните награди „Златен Кукерикон”, каза Димитър Димитров. 
       
Директорът на театъра разкри и част от заглавията, които ще бъдат представени на шуменска сцена тази година. Вече текат репетиции на танцовия спектакъл с хореограф Стефания Георгиева – „Кукери”, чиято премиера предстои през февруари. Проектът се реализира със съдействието на Етнографски музей на открито "Етър”. Следващата седмица започват репетиции на авторския проект за деца на режисьора Съби Събев „Изгряла е месечина”.

През март в Шумен пристига руският режисьор Олег Лабозин, за да постави детската пиеса „Котето Джаф” от Григорий Остер. Паралелно с него, Панайот Панайотов от театър „Пан” започва подготовката за представянето пред шуменската публика на своя авторски образователен спектакъл „Книжни сладкодумци”. В началото на април ще стартират репетициите на постановката „Последната нощ на Сократ” от Стефан Цанев с режисьор Евгени Будинов. Театралният сезон ще завърши с реализирането на още един международен проект „Кафето ви” от Хориа Гарбеа. Постановката е на Лучиан Сабадос, който започва репетиции в Шумен през юни.

През месец май по традиция ДКТ "Ввасил Друмев" ще съсредоточи внимание върху Театралния фестивал „Нова българска драма”. На днешната пресконференция повече подробности за тазгодишното издание на фестивала даде председателят на УС на сдружение "Нова българска драма" Дияна Христова. "Работим в посока разширяване обхвата на фестивала и неговото обогатяване. Затова тази година сме отправили покани за участие не само към драматичните театри, но и към куклените, които все по-често поставят пиеси и за възрастни", обясни Христова. Тя допълни, че в тазгодишното издание на фестивала ще бъде връчена Награда на публиката. "Редно е на подобен форум, освен мнението на журито, да бъде взето и мнението на публиката. Зрителите ще могат да изберат своя фаворит от представените спектакли. Те ще могат да дадат вота си чрез анкетни карти и чрез фейсбук страниците на театъра и фестивала", каза Дияна Христова.

Христова припомни селекционерите на фестивала. Подборът на представленията ще направи Илко Ганев, а този на текстовете в направление "авторски прочит" -  Катерина Георгиева.

"От постановките, които ще бъдат представени в следващите месеци в българските театри можем да кажем, че има добра предпоставка, афишът с представленията на фестивала "Нова българска драма" да бъде любопитен и интересен", прогнозира Дияна Христова.

ШУМ.БГ