Президентът на Японския олимпийски комитет Цунекацу Такеда е обвинен в корупция във Франция, съобщава "Ройтерс". Обвинението е дошло през декември от националната финансова прокуратура.

Такеда, който е бивш състезател по конен спорт, не е бил открит за коментар. За момента липсва коментар и от Японския олимпийски комитет, както и от организационния комитет на Токио 2020.

През 2016 г. френската прокуратура обяви, че разследва случай с превод на над 2 млн. долара от Японския олимпийски кимитет към сингапурска консултантска фирма - Black Tidings. Плащането е станало по време на процедурата по определянето на домакина на летните игри през 2020 г.

Такеда беше разпитван от прокуратурата в Япония през 2017 г. във връзка с тези преводи. Тогава плащанията бяха определени за законосъобразни.

Black Tidings се ръководи от Ян Тан Тон Хон, за когото се твърди, че е приятел с Папа Масата Диак - замесеният в корупционен скандал син на бившия президент на международната атлетическа федерация (IAAF) Ламин Диак.

Такеда е член на Японския олимпийски комитет от 1987 г. и е на президентския пост от 2001 г. Като член на МОК той имаше роля в подготовката на няколко зимни олимпийски игри.

Дневник