"Тенисът ще приключи за всеки от нас, но приятелството ще трае цял живот. Това, което ти направи за спорта, ще живее вечно."

С тези думи Григор Димитров изрази уважението си към Анди Мъри в емоционалния момент за шотландеца. Носителят на три титли от Големия шлем заяви в Мелбърн, че този сезон ще прекрати кариерата си заради силните болки в десния крак. Той дори посочи, че е възможно Australian Open да е последният му турнир.

В "Туитър" Димитров пожела на шотландеца да приключи силно кариерата си.

Послания към Мъри отправиха голяма част от водещите тенисисти, както и някои от най-добрите състезатели от спортния свят.

Емоционален беше и Ник Кириос. Австралиецът, който често понася критики за поведението си на корта, каза, че чувства Мъри като брат.

"Ти винаги ще останеш човек, който остави отпечатък в спорта по толкова много различни начини. Знам, че това никога не е бил начинът, по който си искал да си тръгнеш, но пък какво приключение беше", заяви Кириос чрез "Инстаграм".

В обръщението си към шотландеца той добави: "Ти ме взе под крилото си още с влизането ми в тура и беше човек, когото буквално нямах търпение да видя. Ти си един луд тенисист, многократно по-добър от мен. Искам да знаеш, че днес не е тъжен ден само за теб и отбора ти, но е тъжен ден за спорта и за всички, на които си въздействал."

С послания към Мъри се обърнаха бивши и настоящи тенисисти, сред които Били Джийн Кинг, Хуан Мартин дел Потро, Анди Родик.

Дел Потро призова шотландеца да не спира да се бори. "Моля те, не спирай да опитваш. Продължавай да се бориш. Мога да си представя болката и тъгата ти. Надявам се, че можеш да го преодолееш. Заслужаваш да се оттеглиш по твоите собствени правила, независимо кога ще стане. Обичаме те, Анди, и искаме да те виждаме щастлив", заяви аржентинецът.

Мъри каза на емоционална пресконференция, че не може да понася болката. Плановете му били да приключи след "Уимбълдън", но може да се оттегли още след Australian open.

Бившият шампион от US Open Анди Родик определи Мъри за "истинска легенда". "Един от най-добрите тактици в историята. Невероятни резултати в брутална ера... Нищо друго освен уважение", написа той.

Американецът добави: "Той заслужава своя момент да се сбогува на "Уимбълдън". Прекалено важен е за Великобритания и за историята на "Уимбълдън", за да не го получи".

 Дневник