Прокуратурата е започнала разследване на частния съдебен изпълнител, участвал във въвода във владение на българско дружество в либийския танкер "Бадр" в бургаското пристанище, съобщи БНР.

Разследването срещу Тотко Колев е за престъпление по служба, съобщи пред радиото окръжният прокурор Георги Чинев и уточни, че няма повдигнато обвинение на този етап. Държавното обвинение проверява извършил ли е Колев незаконосъобразни действия по публичната продажба на либийския кораб, приключила с възлагането му на българско дружество, каза прокурорът.

"Мога отговорно да ви уверя, че в хода на разследването ще бъде проверена деятелността на всички длъжностни лица, имащи отношение към случая", добави той.

По казуса със задържания повече от година либийски кораб в Бургас се води и второ досъдебно производство на договора за ипотека, за който има съмнения, че е неистински. В това разследване има издадена и европейска заповед за арест, каза прокурорът пред БНР без да даде друга информация.

Заради случая Либия обвинява България в пиратство.

По думите на прокурора проверката е разпоредена в край на декември от районната прокуратура в Бургас. На този ден е подаден сигнал за това, че е сменен екипажът на кораба, променен е статутът, флагът, под който плава, и името му.

Дневник