Норвежецът Йоханес Бьо спечели преследването на 12.5 километра в германския зимен център Оберхоф. 25-годишният биатлонист записа седма победа в десет състезания от началото на сезона в Световната купа.

Бьо потегли от втора позиция с 25.2 изоставане от победителя във вчерашния спринт Александър Логинов. Норвежецът допусна цели три грешки в стрелбата - по една във втората, третата и четвъртата, но въпреки това пресече пръв финалната линия.

Лидерът в Световната купа завърши състезанието за 34:29.8 минути. Той изпревари германеца Арнд Пайфер, който потегли от пета позиция и след една грешка в стрелбата финишира 15.1 секунди след победителя.

Италианецът Лука Хофер, който единствен в топ 40 свали всичките 20 мишени, допълни почетната стълбичка с пасив от 15.8 секунди. Той стартира десети на 1:15.2 от Логинов, но с отличната си стрелба стигна до първи подиум през сезона.


Носителят на Големия кристален глобус за последните седем години Мартен Фуркад завърши четвърти с три грешки на стрелбището.

Французинът потегли от седма позиция на 47.2 секунди от Логинов и 22 секунди от Бьо, като финишира 32.6 секунди след норвежеца.

В генералното класиране за Световната купа Йоханес Бьо води с 542 точки след десет от 26-те състезания за сезона. Той има аванс от 130 точки пред Логинов и 200 точки пред Фуркад.

В преследването в Оберхоф участваха двама българи. Най-добре се представи Красимир Анев, който остана 36-и с две грешки и пасив от 3:38.8 минути. Димитър Герджиков изобщо не завърши състезанието, като спря след четвъртата си стрелба. Антон Синапов също имаше право да участва, но реши да не стартира.

По-рано днес се проведе и преследването при жените. Италианката Лиза Витоци, която допреди два дни нямаше нито една победа в Световната купа, дублира успеха си от спринта в четвъртък.

Витоци допусна две грешки в стрелбата и завърши за 32:23.9 минути. Тя изпревари с 14.5 секунди трикратната олимпийска шампионка Анастасия Кузмина. Словачката потегли седма с пасив от 30.3 секунди и направи цели четири грешки в стрелбата, но финишира само 14.5 секунди след победителката.

Французойката Анес Шевалие, която в петък остана на пет секунди от първото място в спринта, допълни почетната стълбичка. Тя завърши с пет грешки в стрелбата и изоставане от 27.9 секунди от Витоци.

Нито една българка не участваше в състезанието.

В генералното класиране за Световната купа води италианката Доротея Вирер с 438 точки. Витоци се изкачи на второ място с 396 точки, следвана от Паулина Фялкова с 374, Шевалие с 329 и Кузмина с 327.

Дневник