Полицаи засякоха за първи път в Шуменско продажба на ръчно свити цигари тютюн. Бизнесът бил развиван от две семейства от селата Каменяк и Хитрино, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен. 

Малко след 13,30 часа вчера чрез телефон 112 бил приет сигнал, че в село Габрица се предлагат контрабандни цигари от хора, които се придвижват с лек автомобил Мерцедес. Малко след това автомобилът бил засечен и спрян за проверка в село Хитрино.

В автомобила пътували петима души – тричленно семейство от Хитрино и двучленно от Каменяк.

След претърсване в автомобила били намерени и иззети 860 ръчно свити цигари, опаковани в пакетчета по 20 броя. В имот в Каолиново, обитаван от собственика на лекия автомобил и баща му били намерени още 40 саморъчно свити цигари без бандерол.

Хората не си признали, че търгуват с акцизни стоки. Казали, че цигарите са за тяхна употреба. Криминалистите не им повярвали и образували досъдебно производство за престъпление по чл. 234 ал. 1 от Наказателния кодекс. Той предвижда затвор от една до шест години и глоба до 10-кратния размер на пазарната цена на продаваните стоки.

ШУМ.БГ