Инспектори от „Фискален контрол“ към ТД на НАП Варна затвориха за 7 дни  магазина за китайски стоки "HAPPY BUY" в Шумен. Причините са неиздаване на фискални бонове и нереално отчитане на оборотите, съобщиха от пресцентъра на Данъчното.

При извършена проверка на 27.12.2018 г. "таен клиент" при покупка на стойност 4,50 лв. не получил фискален касов бон. Също така само за 2 часа от началото на работния ден в обекта била установена разлика в касовата наличност от 1 073 лв.

Магазинът бил поставен под физическо наблюдение през целия ден, като в присъствието на данъчните оборотът е достигнал 10 538 лева. При проверка в програмния продукт е установено, че за предходни периоди фирмата декларира среден оборот от 1 000 лв. до 2 000 лв.

На търговецът е съставен акт за административно нарушение и магазинът е запечатан за срок от една седмица. Наложената административна мярка е потвърдена с определение на Шуменският административен съд.

От НАП напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG. Данъчните призовават гражданите да подават сигнали за нередности на тел. 0700 18 700 или по електронен път на infocenter@nra.bg.

ШУМ.БГ