Договор за 1.4 млрд. долара, шарпланинска овчарка и изключително топъл и тържествен прием - за руския президент Владимир Путин визитата в Белград донесе такива подаръци, а в замяна сръбският държавен глава Александър Вучич получи нужната поддръжка.

Едва ли обаче посещението ще доведе до по-сериозна намеса на Русия в балканските дела, пише онлайн изданието РБК. Други медии и експерти отбелязват, че събитието може да е донесло повече на сръбския държавен глава, отколкото на руския му колега.

Путин не бе пътувал до сръбската столица от почти пет години и сега в Белград имаше и многохилядно множество, дошло да изрази подкрепа за руския президент. Сред организаторите като неправителствената организация "Център за развитие на Белград", имаща връзки със Сръбската прогресивна партия на Вучич, се появиха обещания за до 70 хил. участници в демонстрацията. Съдейки по оценките на местни журналисти, те са успели.

За пред Брюксел

Визитата на Путин съвпадна с криза във вътрешната и регионалната политика на Сърбия, започнала с нападението срещу опозиционния политик Борко Стефанович и продължила с многохилядни протести под лозунг "1 от 5 милиона" (символичен бе и опитът митингът в подкрепа на Вучич и Путин да приеме името "1 от 300 милиона"). Ситуацията с Косово се изостри около създаването на армия в Прищина, властите там въведоха и мита върху вноса от Сърбия, след като последната продължи с кампанията, блокираща косовското членство в международната полицейска организация Интерпол.

Сега Вучич получи възможност за тласък на икономическите връзки, които и без това са добри - стокообменът е нараснал с 2.2% за първите 11 месеца на 2018 г. спрямо същия период миналата година, до 1.9 млрд. долара, инвестициите са 4 млрд. долара. Руската железопътна компания РЖД ще инвестира 230 млн. евро в реконструкция на участък с дължина 210 км, ще се изгради единен диспечерски пункт за управление на движението. Газопроводът "Турски поток" ще бъде изграден в Сърбия, ако в крайна сметка премине през България, следва от думите на Путин.

В тази ситуация Вучич използва Путин, за да подсили позициите си (без да спира да повтаря, че може да има избори), но и за да получи повече отстъпки от Европейския съюз в преговорите за членство, отбелязва германският в. "Ди велт", цитиран от балканската телевизия N1. Европа толерира стабилокрацията му и хвали пътя му на реформи, защото вижда прагматизма му и смята, че той няма да се промени от проруската му реторика.

По-късно днес сръбският премиер Ана Бърнабич отбеляза, че посещението на Путин с нищо няма да промени отншенията с ЕС и че Белград води "прозрачна и искрена външна политика", а Брюксел "знае за традиционните добри връзки и икономически отношения" с Русия, която пък е наясно със стратегическата цел на Сърбия да е част от ЕС.

Истинският подарък

Преди визитата се говореше и за възможността Русия да е активна в решването на косовския въпрос. "Русия обаче... изглежда не бърза," пише РБК. Изданието цитира отговорите на президента Путин на журналистически въпроси - той отново обвини Европа, че решенията, приети от Косово при нейно посредничество, не се изпълняват.

Все пак поддръжката на Путин е способна да помогне на сръбското ръководство да се справи с вътрешнополитическата криза, каза за РБК експертът от Московския център "Карнеги" Максим Саморуков. Рейтингът на Вучич може да се вдигне от появата с най-популярния в Сърбия Путин и на Москва ѝ е изгодно да му окаже поддръжката, тъй като той го счита за най-проруския политик в тази страна, отбелязва Саморуков (опозиционерът и бивш външен министър Вук Йеремич обаче оспорва това и твърди, че Путин всъщност "мрази" Вучич заради отношенията му с Европа). Не си струва обаче да се разчита на руска помощ в косовския проблем, продължава той.

Путин ще стои настрана от регулирането на косовския конфликт и форматът на преговорите едва ли ще се измени, смята Димитър Бечев от университета на Северна Каролина, цитиран от РБК. "Путин бе посрещнат като герой в Белград в четвъртък, но Вучич бе най-големият победител на деня," отбелязва Бечев в друг коментар, за сайта на "Ал Джазира".


Посрещането на Путин същевременно показва, че Русия все още има влияние на Балканите въпреки затрудненията от последно време, свързани с избора на Черна гора да влезе в НАТО и решението на парламента в Скопие окончателно да одобри промяната на името на страната на Северна Македония, продължава авторът. Освен икономическа и военна полза в лицето на Сърбия Русия печели и врата към бивша Югославия - Бечев цитира срещата със сръбския член на президентството на Босна и Херцеговина Милорад Додик по време на визитата в Белград и обяда му с членове на черногорската опозиция, разследвани за опита за преврат в деня на еизборите преди няколко години.

Самата Русия обаче нито иска, нито може да установи хегемония - ЕС е най-големият икономически играч, рускитя отпечатък е ограничен и дори "Турски поток" зависи от одобрението на Брюксел. Обратно, президентът на Сърбия печели влияние, защото чрез Путин събра множество за себе си, заключава анализаторът. Според него визитата Вучич се проявява като "държавник и патриот", а не "национален предател" (в какъвто вероятно би могла да го превърне сделка с Косово). "Сръбският президент произведе новина, като подари на руския лидер овчарско куче. Но истинският подарък бе от Путин за Вучич."

Дневник