Повечето държави членки на ФИФА подкрепят идеята Световното първенство в Катар да бъде с 48 участника, вместо сегашните 32. Това сподели президентът на международната футболна асоциация Джани Инфантино. Той също така сподели, че ако това стане реалност, то част от мачовете биха се играли в съседните на емирството държави.

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет започнаха дипломатически и търговски бойкот на Катар, което би направило евентуално тяхно домакинство на мачове трудно осъществимо. Причината за късането на дипломатически връзки с Катар са обвиненията на съседките й в тероризъм.

"Ние организираме футбол, а не политика", каза по въпроса Инфантино. "Повечето футболни асоциации по света се надяват на новия формат с 48 отбора", продължи той, давайки за пример че континенталните шампиони Камерун, Чили и САЩ отсъстваха от миналогодишното световно първенство.

"Ако има възможност да организираме световно първенство в Катар и в него да участват 48 държави, а и част от мачовете да се проведат в съседни на Катар държави, това би било чудесно", завърши швейцарецът.

ФИФА ще вземе решение за формата на турнира не по-късно от юни, като до тогава ще се проведат проучване за възможността за изпълнение на новия турнир.

Той коментира и евентуалната кандидатура за домакинство на световното първенство през 2030г. На Испания, Португалия и Мароко. Това би било първият случай, когато държави от различни континенти изявяват желание да са домакини на най-големия футболен турнир. "Аз приветствам всички кандидатури. Колкото повече, толкова по-добре", заяви президентът на ФИФА.

Дневник