Апелативният съд в Пловдив отмени окончателно запори на сметки и имоти на сем. Ветко и Маринела Арабаджиеви на стойност 16 млн. лв., наложени от Националната агенция за приходите. Това се вижда от решението по делото, публикувано в деловодната система на съда.

С искане за предварително обезпечаване на задължения са запорирани поземлени имоти, сгради, магазини, банкови сметки, вещи в трезори на обща стойност 16.116 млн. лв. на двамата съпрузи, които са в неизвестност от лятото на миналата година и се издирват от "Интерпол".

В същото време съдът установява, че с ревизионен акт са установени публични задължения на дружество на Арабаджиеви на по-малка стойност - 606 600 лв. главница и 36 398.91 лв. лихви, тоест 642 998.91 лв. общо. Налице е свръхобезпечение, констатира съдебният състав. Съдът дава указания на НАП да съобрази акта си с принципа на съразмерност.

Българските власти обвиниха задочно съпрузите Арабаджиеви за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Това стана в края на август 2018 г. докато двамата бяха на почивка в чужбина. Тогава при акция на прокуратурата в хотелите на Арабаджиев "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив бяха открити и иззети над 10 млн. лв. Беше задържан синът им - Вълчо Арабаджиев и две счетоводителки.

Дневник