Музеят "Етър" започва дарителска акция, посветена на 55 години от откриването му. Годишнината ще се чества през септември.

Дотогава уредниците ще приемат снимки, диапозитиви, стари картички, свързани с музея, експозициите и първите му майстори, занаятчийски инструменти и интересни изделия, майсторски свидетелства, снимки и документи на занаятчии от района на Централна Стара планина.

"Може да разкажете спомени за музея и да споделите впечатления за хората, които са вплели част от живота си в историята му", призовават работещите в музея на открито.

Екипът приканва всички, които са документирали посещенията си в музея през миналия век, ако желаят, да предоставят в оригинал или копие, на хартиен или дигитален носител спомените си вместо да ги изхвърлят като непотребни вещи.

ЕМО "Етър" – единственият действащ на Балканите етнографски музей на открито и е разположен на 8 км южно от Габрово и годишно посреща по над 200 хил. туристи. Той е открит на 7 септември 1964 г. по идея на етнографа и художник Лазар Донков и включва над 50 обекта - къщи, работилници, дюкяни и технически съоръжения от епохата на Възраждането. Част от къщите са съществували на мястото на днешния музей и са били реставрирани, други оригинални постройки са пренесени от другаде или са копирани по снимки и чертежи. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в. Това е време, когато в града се развиват над 26 занаята, чиито изделия намират пазар в Букурещ, Виена, Марсилия, Анадола.

Днес музейните майстори представят на посетителите 22 действащи занаята, а желаещите могат да участват в хоби-курсове за изучаването им.

През 2018 г. "Етъра" взе наградата на министерството на туризма в категорията "Духът на България" с "Празника на пестила" - изделие от сини сливи, наричано "габровски шоколад".

Дневник