Световният №1 Новак Джокович допълни полуфиналите на Australian Open след 52 минути игра срещу Кей Нишикори. Японският тенисист се отказа заради физически проблем при резултат 1:6, 1:4.

Нишикори изигра два петсетови мача в първите два кръга, а в понеделник стана част от петия най-дълъг мач в историята на турнира - 5.05 часа. Той спечели епичен дуел с Пабло Кареньо Буста след обрат от 5:8 до 10:8 в тайбрека на петата част.

Японецът влезе в мача с Джокович, след като прекара 13 часа и 47 минути на корта в първите си четири срещи. Още от самото начало той изглеждаше много уморен и неспособен да окаже сериозна съпротива на лидера в световната ранглиста.

Джокович стартира с гейм на нула, а веднага след това реализира пробив. Сърбинът затвърди предимството си с още едно убедително спечелено подаване за 3:0. С много усилия Нишикори спря серията на съперника за 1:3, но това беше всичко, което успя да направи в първия сет.

Деветият в световната ранглиста започна втората част с лесно спечелено подаване. Той обаче загуби следващите четири гейма и в крайна сметка реши да сложи край на мъките си на корта.

Джокович постигна 19-а поредна победа в турнирите от Големия шлем и 16 от 18 мача срещу Нишикори. Световният №1 се класира за 34-ия си полуфинал в състезанията от голямата четворка, като по този показател отстъпва единствено на Роджър Федерер (43).

В спор за място във финала Джокович, който преследва рекордна седма титла в Австралия и трета поредна в турнирите от Големия шлем, ще се изправи срещу поставения под №28 Лука Пуи.

По-рано днес 24-годишният французин изненада Милош Раонич след победа в четири сета и се класира за първия си полуфинал в Шлема.

Другият полуфинал противопоставя носителя на 17 титли от Големия шлем Рафаел Надал и шампиона от младежките финали на АТП Стефанос Циципас.

За 32-годишния испанец това ще е 30-о участие във финалната четворка на турнирите от Големия шлем, а за 20-годишния грък - първо.

Полуфиналът между Надал и Циципас ще се изиграе в четвъртък, а между Джокович и Пуи - в петък.

Дневник