В Европейския парламент се обсъждат допълнителни ограничения за създаването на европейски политически групи, като целта е да се предотврати злоупотребата с публични средства и оказването на влияние върху законодателния процес в ЕС, пише EUоbserver.

Начело на инициативата е германският евродепутат социалист Йо Лайнен, според когото "фалшивите политически групи" в европарламента злоупотребяват с парламентарни привилегии, за да си осигурят финансиране и влияние. Спорен за него е неестественият съюз между италианската антисистемна партия Движение "Пет звезди" и евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП). През 2014 г. те създадоха Европа на свободата и пряката демокрация (ЕСПД), популистка евроскептична политическа група, която Лайнен описва като фалшива.

"Те дори открито признаха, че нямат какво да правят заедно, нямат политически прилики, нямат обща политическа програма, те дори нямат общи срещи и не гласуват в една и съща посока, така че това е реална злоупотреба с парламентарни привилегии", коментира евродепутатът.

Европейските политически партии разполагат както с финансиране, така и с влияние върху законодателния процес. Групите могат да внасят поправки и да назначават хора на ключови позиции по законодателните досиета. През 2016 г. над 58 милиона евро от бюджета на Европейския парламент бяха разпределени сред политическите групи, като ЕСПД получи приблизително 3 милиона евро. В бюджета за 2019 г. средствата са увеличени до 64 милиона.

Според Дору Франтеску, директор на VoteWatch Europe, базиран в Брюксел институт, ЕСПД не функционира като нормална политическа група. "Всъщност членове на "Пет звезди" и ЮКИП гласуват едни срещу други малко по-често, отколкото заедно, така че през повече от половината време те гласуват различно", казва той.

По думите му липсата на политическо единство в ЕСПД е удивителна, сравнявайки я с останаталите групи. Крайнодясната Европа на нациите и свободата (ЕНС), съставена основно от евродепутати на френския "Национален сбор", е на второ място след ЕСПД, що се отнася до липсата на политическа съгласуваност, добавя Франтеску.

Говорител на ЕСПД коментира, че групата няма общ политически устав и редовни срещи на членовете й се провеждат в Страсбург и Брюксел. "Както други по-малки групи в Европейския парламент, ние редовно сме дискриминирани спрямо еврофедералистките групи", допълва той.

Определение за политическа принадлежност

Лайнен иска да наложи критерии за политическа принадлежност във вътрешните правила на европарламента, така че да е сигурно, че поне три четвърти от дадена група е съставена от една и съща европейска партия. Миналата седмица гласуване по въпроса по време на пленарното заседание бе отложено заради възражения на Зелените. Лайнен сега казва, че ще се откаже от това предложение като отстъпка към Зелените.

По думите му хората, които искат да създадат политическа група, трябва да покажат например, че имат общи цели и обща програма. Те освен това трябва да гласуват заедно и да провеждат съвместни срещи, което според него са практическите въпроси, "доказващи, че сте група".

Дневник