"Барселона" привлече полузащитника на "Аякс" Франки де Йонг. 21-годишният национал на Холандия ще премине на "Камп ноу" от 1 юли. Каталунците обявиха в официалния си сайт, че ще платят 75 милиона евро на клуба от Амстердам.

Трансферната сума може да нарасне до 86 милиона с клаузите, заложени в договора. Интерес към юношата на "Вилем II" имаха още "Манчестър сити" и "Пари Сен Жермен".

"Играчът ще подпише петгодишен договор до края на сезон 2023-24. Франки де Йонг играе с десния крак, много е силен в играта едно на едно и може да играе както като атакуващ, така и като дефанзивен халф. Неговият чудесен поглед върху играта и вродената му способност да намира правилния пас го правят перфектният избор за центъра на полузащитата", заявиха от "Барселона".

Де Йонг беше привлечен в "Аякс" през лятото на 2015 г. Той има 65 мача и пет гола за тима от Амстердам, с който стигна до финала в Лига Европа през 2017 г.

Същия сезон Де Йонг спечели наградата за най-добър млад играч в холандското първенство.

През 2018 г. той дебютира за националния отбор на Холандия и записа общо пет мача за "лалетата".

"Привличането му продължават дългогодишните и успешни традиции на холандските футболисти в нашия клуб, които започват още през 1973 г. с привличането на Йохан Кройф и продължават с изключителни играчи като Роналд Куман, Патрик Клуиверт, Франк де Бур и сегашния вратар на отбора Яспер Силесен", заявиха още от "Барселона".

По-рано този месец каталунците привлякоха двама играчи под наем до края на сезона - Жейсон Мурийо от "Валенсия" и Кевин-Принс Боатенг от "Сасуоло".

Дневник