Bъзнaгpaждeниятa нa вcичĸи cъдии, пpoĸypopи и cлeдoвaтeли дa ce yвeличaт c 10 процента, cчитaнo oт 1 янyapи 2019 г. Cъщoтo yвeличeниe се отнася и за служителите в съдебната власт.

Това гласува с единодушие пленумът на Висшия съдебен съвет, отсъстваше само председателят на ВКС Лозан Панов.

Увеличава се и добавката за ранг с по 100 лв. Така за първи ранг на магистрата той ще получава 200 лв., за втори - 300, и за трети - 350 лв. към заплатата.

Решението не взема предвид различното качество на работата - дали един съдия има повече или по-малко отменени актове от горната инстанция, дали един прокурор има повече или по-малко доказани обвинения пред съда.

Не бе подложено на гласуване алтернативното предложение, внесено по-рано от 9 членове на съвета, което предвиждаше увеличението с 10 процента да се отнася само за младшите магистрати и служителите, а за всички останали на районно, апелативно и върховно да се добави една и съща равна сума от 204 лв. Целта на това предложение е да се върви към намаляване на ножицата между най-високите и най-ниските възнаграждения в съдебната система. Вчера обаче на работно заседание членовете на ВСС решили да се обединят около решението, което гласуваха днес. Членът на прокурорската колегия Гергана Мутафова потвърди, че е била сред предложителите на алтернативния вариант, но и тя гласува за решението за 10-те процента увеличение на всички заплати.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев определи решението като междинно и временно, тъй като предстои да се търси "нов алгоритъм" в съотношението между заплатите съобразно с нивата в системата.

В момента заплатата на най-високото върховно ниво е малко над 4 хил. лв., а на най-ниското районно ниво е малко над 2 хил. лв.

Дневник