Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос направи вчера изявление против историческата сделка за името между Атина и Македония, която предстои да бъде ратифцирана от гръцкия парламент, предаде EurActiv.

"Преспанското споразумение не е балансирано и следователно е проблематично", каза Аврамопулос, който е гръцки дясноцентристки политик. По думите му правителството е трябвало да потърси национален консенсус по спора за името преди да сключи сделката.

Според еврокомисаря "географското определение, с който всички (гръцки) правителства са се съгласили, е едно нещо, но историческото определение, което се прокарва чрез споразумението, е друго нещо". Той каза, че етническата принадлежност и езикът съставляват националната идентичност, но в случая с Преспанското споразумение те "отварят вратата за иредентистки, националистки политики".

Изявлението му контрастира с официалната позиция на Европейската комисия, която изцяло подкрепи споразумението и го определи като исторически момент за европейското бъдеще на Западните Балкани. "Нашата позиция е ясна: Европейският съюз подкрепя историческото споразумение, подписано от премирите Ципрас и Заев през юни миналата година", заяви говорител ан ЕС пред EurActiv.

В миналото Аврамопулос бе министър от основната опозиционна партия "Нова демокрация", която заяви, че ще блокира сделката за името в гръцкия парламент. Според информация на EurActiv Аврамопулос, който е смятан за по-леберален член на "Нова демокрация", е бил поставен под натиск от партията си в Атина да заеме позиция по въпроса няколко часа преди гръцкият парламент да гласува сделката.

Дневник