Европейските органи за защита на данните договориха единна позиция по повод заплахата, че Румъния ще глобява с 20 милиона евро разследващи журналисти за нарушение на закондателството за личните данни, предаде EUobserver.

Джовани Бутарели, ръководител на Европейския надзорен орган за защита на данните, каза пред изданието, че е постигнато споразумение по-рано тази седмица след дълги дискусии. Очаква се скоро то да бъде публикувано.

През ноември миналата година Румънският орган за защита на данните (DPA) нареди на журналистите да разкриват източниците си на основание Европейския регламент за защита на личните данни (GDPR).

Репортери от Rise Project бяха разследвали връзки между румънски политици като Ливиу Драгня, лидер на управляващата Социалдемократическа партия, и румънска компания, замесена в мащабни измами. Около седмица след като репортерите разкриха връзките във "Фейсбук", DPA обяви заплахата с глоба, засилвайки критиките от страна на защитници на медийната свобода.

Бутарели, цитирайки закони в неговата страна, Италия, каза, че държавните органи, с изключение на правосъдните, не могат да имат достъп до източниците на журналистите. По думите му чл. 58 от GDPR позволява на надзорните органи да поискат информацията, която им е необходима, но това право е по-сложно, когато става въпрос за журналистически източници.

Бутарели изтъкна юриспруденцията на европейските съдилища в Страсбург и Люксембург, според които защитата на журналистическите източници е "крайъгълен камък за свободата на информацията", но отбеляза като проблем, че тази закрила е различна в отделните държави членки.

Румъния наскоро бе остро критикувана и за плановете за декриминализиране на някои случаи на корупция и широка амнистия за някои престъпления. Правосъдният министър на страната наскоро предложи извънреден указ, който би позволил осъдените за корупция след 2014 г. да оспорят присъдите си във Върховния съд. Това решение би било от полза за Драгня, който има условна присъда за изборни измами от 2015 г. Заради нея той не може да бъде премиер.

Дневник