Търговският регистър няма да работи през уикенда, съобщи Би Ти Ви. "Поради планирано въвеждане на нови функционалности в информационната система на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, електронните услуги на регистъра няма да бъдат достъпни от 20:00 ч. на 25 януари 2019 г. (петък) до 24:00 ч. на 27 януари 2019 г. (неделя)", пише в съобщение на сайта на агенцията по вписванията.

След срива в Търговския регистър през лятото, преди два дни правителството включи Агенцията по вписванията в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. Това породи притеснения, че ще бъде отрязан публичният достъп до информация, който е важен и за работата на бизнеса, отбелязва Би Ти Ви. От Министерството на правосъдието уверяват, че няма да видим засекретяване на публичните регистри. Прозрачността на обществените поръчки също няма да пострада.

Промяната ще спомогне да бъдат предприети всички възможни мерки за бързо и ефективно предотвратяване и ограничаване на риска от нов срив, подобен на случилия се през август 2018 г., посочват в решението си министрите.

На агенцията е възложено да води и поддържа Имотен регистър, Регистър БУЛСТАТ, Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър на имущДневникествените отношения между съпрузите.

Дневник