В петдесетминутна реч пред социалистите на червения конгрес в НДК днес лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за мобилизация и победа на партията й на европейските избори през май тази година. След като обясни, че анализаторите дават паритет между ГЕРБ и БСП, тя призова българите да не подценяват вота за евродепутати, тъй като заедно можели да променят не само Европа, но и България.

"Ако победим ГЕРБ на тези избори, може да отстраним ГЕРБ от властта и да започнем промяната в България и във вашия живот тук. Ако изборите са честни, ще ги спечелим", обяви Корнелия Нинова. По думите й има риск за манипулации, подмяна на вота, купени гласове, особено заради плановете за отказ от машинното гласуване.

"Не продавайте гласа и достойнството си, защото така си гарантирате бедност и несправедливост, а на тях (бел. авт. - ГЕРБ) гарантирате кражби", призова още Нинова. И изброи аргументи защо трябва да се гласува за БСП, с които давала надежда и отговор на отчаяните хора, за да повярват в промяната. Сред аргументите на Нинова са признатите грешки на социалистите, отказът да са заедно с ГЕРБ във властта, промяната в БСП чрез въвеждане на мандатност за депутати и лидера, тъй като нямало вечни лидери, отхвърленият натиск от европейските социалисти и ГЕРБ за Истанбулската конвенция и др.

След като нарече депутатите от БСП "бойци", Корнелия Нинова ги призова да продължат да бъдат "носители и сила на промяната". "Подайте ръка на всеки българин, който милее за свобода, семейство и род. Прелейте им от нашата смелост и сила", призова лидерът на БСП. После се обърна към народа с думите: "Скъпи българи, повярвайте в себе си! Не се страхувайте и бъдете свободни хора. Силата не е в политиците, силата е във вас. Не е вярно, че нищо не зависи от вас. Всичко зависи от вас!". Накрая завърши с убеждението, че мъдрият български народ заслужава признание и значимо място в съвременния свят и ще го получи.

В ГЕРБ били антиевропейци, в БСП - признати

Сред обещанията, с които БСП ще се бори за гласове на евроизборите, по думите на Корнелия Нинова са социален европейски съюз, премахване на двойните стандарти при храните, приемане на България в Шенген, отмяна на санкциите срещу Русия, развитие на ядрени мощности, ускорено създаване на европейска прокуратура и интеграция на Западните Балкани. "Категорично се противопоставяме на Истанбулската конвенция, трети пол и джендър идеология в училище", обяви още лидерът на БСП.

След като обяви, че Европейския съюз (ЕС) е в криза, а левицата в Европа е допуснала много грешки, Корнелия Нинова призова той да бъде единен, но да се зачита националният интерес на всяка държава-членка.

"Остават непоклатимите принципи на ЕС и ако ги уважаваме, ГЕРБ е антиевропейска партия. ГЕРБ допусна пробив в европейската сигурност чрез нерегламентирано даване на български паспорти на чужденци. Така влизането в Шенген е минирано", каза лидерът на БСП. По думите й ГЕРБ пазела неутралитет по някои въпроси, заради което поставяла България в периферията на ЕС.

В същото време обаче БСП поела битката срещу двойния стандарт в качеството на храните, двете скорости на Европа и санкциите срещу Русия. По първата точка се включила и европейската десница, а че Русия е важна се видяло при срещи на Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Виктор Орбан с Владимир Путин, изказвания от които Корнелия Нинова цитира днес. "Днес много лидери на Европа имат нашето разбиране за европейското бъдеще. Това е признание, макар и закъсняло, за проевропейската политика на българските социалисти", каза лидерът на БСП.

И с ДПС корабът на Борисов потъвал

След като отново разви тезата, че по време на прехода се формирала спойката на паралелната държава, която дърпа конците на истинската и е виновна за клинична демографска смърт, Корнелия Нинова изброи новите проблеми, възникнали при управлението на ГЕРБ - авторитарна власт в България, убита свободата на словото, заличено разделение на властите и др.

"Държавата е превзета, корупцията е държавна политика. И това не може да продължава. Този модел ни убива. Той не може да бъде кърпен, трябва да бъде сменен", обяви още лидерът на БСП. Тя даде да се разбере, че не иска промяна на Конституцията, за да стане България президентска република, а спазване на сегашната Конституция, за да не е страната премиерска република.

"Корабът потъва и първи го напускат патриотите, които се опитват да се разграничат. Премиерът Борисов е неспособен да овладее ситуацията", обяви още Корнелия Нинова. После допълни: "Разбира се, той винаги получава ключова подкрепа от ДПС в ключови моменти. Сега правителството мисли само за своето оцеляване".

"Докато си правят дискотека и диджеят им пуска сини и червени лампи, се топи един български град като Разград", каза още лидерът на БСП. Според нея ГЕРБ е провалено минало и настояще, а разговорът днес е за бъдещето.

"Алтернатива винаги има. Визия за България не е партийна програма, а - национален план, предложение за нов обществен договор", каза още Корнелия Нинова. При управление на БСП тя обеща отмяна на едноличната власт, край на войната между президентската и премиерската институции, разделение на властите, съдебна система, която не се ползва като бухалка срещу опоненти, бизнес без рекет и заплахи, забрана за концесии и приватизация на стратегически обекти като летище "София" и др.

"Връщане на държавата в ключовите аспекти на икономиката и живота на българите" - така Корнелия Нинова описа т. нар. Визия за България, която 676-е делегати на конгреса трябва да одобрят днес. Тя обеща още отмяна на плоския данък и прогресивно подоходно облагане, безлихвени кредити за жилища за млади семейства, нов модел на здравеопазването и обвързване на висшето образование с нуждите на икономиката, както и електронно управление за борба с корупцията.

Дневник