Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев предупреди БСП, че колкото и да е силна на национално ниво и дори да успее да спечели следващи парламентарни избори, десницата в Европа ще се опита да провали социалистическото правителство. Заради което българските социалисти имали нужда от съюзник - политическото им семейство ПЕС.

Предупреждението на Сергей Станишев бе направено от сцената на конгреса на БСП, по време на който той отчете работата на четиримата червени евродепутати. Зад гърба му на президиума седеше лидерът на БСП Корнелия Нинова, с която се твърди, че са във влошени отношения заради разнобоя за Истанбулската конвенция и неофициалната информация, че ръководството на БСП смята да издигне не Станишев, а друг кандидат за водач на евролистата за вота през май. В конгреса участваха 676 делегати.

Президентът на европейските социалисти обяви, че политическото семейство вече е приело манифест за евровота, който е нов социален договор за Европа. "Ние (бел. авт. - ПЕС) искаме единна солидарна, не на скорости, социална Европа. Това е и целта на БСП. Левицата по ДНК е интернационална, ние сме патриоти. Колкото и силни да сме на нашето национално ниво, сами не може да се справим. И европейския, местния и парламентарния вот да спечелим, десницата в Европа ще се старае да проваля едно социалистическо правителство", каза още Сергей Станишев. И после попита: "Кой е нашият съюзник?". "Естествено - нашето политическо семейство ПЕС", си отговори сам.

"Искам да ни предпазя от една тенденция - ние (бел. авт. - БСП) сме си ние, онези (бел. авт. - ПЕС) са едно друго. Ние сме едно цяло, ние сме политическо семейство", каза още Станишев. Според него имало реален шанс БСП да спечели евроизборите, след което щели да паднат "много диги и бентове", които ГЕРБ крепи. Имало обаче два риска - БСП да не се мобилира или да показва раздор, което щяло да помогне на ГЕРБ.

"Тези избори са за ново бъдеще на България и на Европа - обновена, социална и справедлива. Нека го направим заедно", обяви още Сергей Станишев.

Сред постиженията на българските евродепутати Сергей Станишев обяви доклада за приемането на страната ни в Шенген, който Европейският парламент гласува по негова инициатива, инициативите срещу двойния стандарт в качеството на храните, действията на ПЕС за признаването на българското малцинство в Албания и др. "Много от битките, които водихме, нямаше да приключат така, ако нямахме подкрепата на нашата група в европарламента", даде да се разбере Станишев.

"Сам полето не е воин. И шест, и седем да сме (бел. авт - евродепутати), сами не можем да постигнем нашите цели", обяви още президентът на ПЕС.

От трибуната на конгреса Сергей Станишев обяви подкрепа за депутата от "БСП за България" Елена Йончева, която е обвинена в пране на пари от КТБ. "Много добре, че ще подкрепим Елена - тя го заслужава", обяви той.

По неофициална информация Елена Йончева е сред кандидатите, от които ръководството на БСП ще избере водач на евролистата. Тя обяви пред "Дневник", че никой не е водил разговор с нея да бъде евродепутат. В интервю за "Медиапул" Йончева каза, че като президент на ПЕС е редно Сергей Станишев да бъде евродепутат в следващия парламент.

Днес конгресът на БСП ще одобри платформата на партията за евровота, в която се казва, че кандидатите за евродепутати трябва да защитават позиция против Истанбулската конвенция. Социалисти виждат в това опит Станишев да бъде отстранен.

Дневник