Йоханес Тингес Бьо спечели преследването в италианския център Антхолц-Антерселва, част от Световната купа по биатлон. Норвежецът надделя в дистанцията на 12.5 километра и макар да направи три грешки в стрелбата, сломи съперниците си с отлично бягане.

Бьо взе пета поредна и общо 11-а от началото на сезона. Той вече има 33 успеха в Световната купа, като се изравни с германеца Свен Фишер на петото място във вечната ранглиста. Пред него са Оле Ейнар Бьорндален (95), Мартен Фуркад (76), Рафаел Поаре (44) и Емил Хегле Свендсен (38).

Единадесет победи в рамките на един сезон са имали Бьорндален през 2002-03 и 2006-07, както и Поаре (2003-04). С по-добри постижения са отново Бьорндален (2004-05), когато печели 12 старта и Фуркад, който взе 14 победи през 2016-17.

В последните девет състезания в от Световната купа Бьо взе осем победи и веднъж завърши на второ място. От началото на сезона норвежецът пропусна да се качи на подиума само в индивидуалния старт в Поклюка и при преследването в Хохфилцен.

Бьо допусна две грешки при стрелбите си от позиция легнал, като до третата стрелба се движеше наравно с Антонен Гигона. Французинът беше с две чисти стрелби от легнал, но допусна една грешка от прав, докато Бьо не трепна и така поведе убедително. При последното отиване на стрелбището норвежецът водеше с огромна разлика и дори третата му грешка не го лиши от успеха.

Гигона финишира на 34.8 сеунди зад Бьо със само една грешка. Подиумът допълни друг французин Кентен Фийон Майе с изоставане от 40.6 секунди. Той победи с фотофиниш сънародника си Симон Дестьо.

Мартен Фуркад остана едва пети. В топ 10 влязоха още Арнд Пайфер, Александър Логинов, Симон Едер, Лукас Хофер и Ларс Хелге Биркеланд.

В надпреварата участие взеха трима българи, като най-напред се класира Владимир Илиев. Макар че допусна четири грешки той се класира 25-и с изоставане от 2:54 минути. Антон Синапов завърши 45-и, а Красимир Анев се отказа след стрелбите от позиция легнал.

След 14 старта при мъжете начело за Световната купа е Бьо с актив от 782 точки. Втори е Александър Логинов с 527, а Фуркад има 511. Норвежецът води във всички класирания и за малките глобуси, с изключение на индивидуалната надпревара.

При дамите победата грабна представителката на домакините Доротея Вирер. Италианката взе своя първи успех в дисциплината преследване.


Вирер впечатли с невероятно бягане и допусна само две грешки. Това ѝ позволи да финишира с време 29.20 минути, като изпревари само с шест секунди Лаура Далмайер.

Трета на подиума се нареди друга италианка – Лиза Витоци, която изостана с 16.2 секунди.

В генералното класиране Вирер остава начело с 592 точки, а Витоци е втора с актив от 568. Трета вече излезе Анастасия Кузмина с 485, като има само с осем повече от Марте Олсбу Ройзеланд.

Дневник