В ООН днес Венецуела отхвърли категорично ултиматума на няколко европопейски страни, които й дадоха 8 дни, за да свика избори, заплашвайки, че ако не го направи, ще признае властта на опозиционера Хуан Гуайдо, предаде Франс прес.

"Никой няма право да ни поставя срокове, нито да ни казва дали трябва да има избори или не", заяви венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса. "Кои сте вие, че да поставяте ултиматум на едно суверенно правителство? Това е намеса, инфантилна намеса", каза той по време на заседание на Съвета за сигурност.

С искането в осемдневен срок Венецуела да организира избори се ангажираха официални представители на Франция, Германия, Великобритания, Испания и Холандия, а също и външнополитическият представител на Европейския съюз Федерика Могерини. Руското външно министерство заяви, че исканията на европейските страни се дирижират от САЩ, съобщи БТА.

Ситуацията във Венецуела предизвика ожесточени дебати в Съвета за сигурност на ООН днес. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова всички страни да подкрепят венецуелския народ в опита му да се освободи от това, което той нарече "незаконна мафиотска държава" на Николас Мадуро, предаде Асошиейтед прес.

Помпейо обвини Русия и Китай, че се опитват "да удържат на повърхността Мадуро, докато той е в отчаяно положение.

Според постоянния представител на Русия пред ООН Василий Небензя обаче САЩ искат да въвлекат Съвета за сигурност в мръсните си игри по дестабилизацията на Венецуела и да сменят властта в страната. 

Дневник