Можем да ви обещаем едно нещо - и двамата ще дадем абсолютно всичко на корта. Мисля, че хората ще се насладят. Този финал идва в идеален момент и за двама ни. Ще взривим корта."

Това заяви световният №1 Новак Джокович, попитан какво очаква от финала на Australian Open срещу Рафаел Надал. Днес от 10.30 часа носителите на общо 31 титли от Големия шлем ще се изправят един срещу друг за 53-и път.

Няма други съперници в историята на тениса, които се се срещали повече пъти на корта от 31-годишни сърбин и 32-годишния испанец. Предстоящият двубой предоставя възможност на всеки един от тях да запише още едно историческо постижение в забележителната си кариера.

Джокович преследва трета поредна титла от Големия шлем и рекорден седми трофей от Australian Open, с който ще изпревари Роджър Федерер и Рой Емерсън. Лидерът в световната ранглиста се намира в серия от 20 поредни победи в турнирите от Шлема и никога досега не е губил финал в Мелбърн.

Надал ще опита да стане първият тенисист в историята, спечелил поне по два пъти всяко едно състезание от голямата четворка. Той се класира за петия си финал в Australian Open, но за пръв път стигна до битката за трофея без загубен сет.

Световният №2 се намира в серия от три поредни загубени финала в Мелбърн. Той вдигна трофея при първия си финал - през 2009 г., когато спечели петсетов дуел с Роджър Федерер, но отстъпи при следващите си три - в епични битки с Джокович (2012 г.) и Федерер (2017 г.), в които изпусна пробив аванс в петия сет, и след физически проблеми срещу Стан Вавринка през 2014 г.

Испанският тенисист обаче излезе победител във всеки от последните си три финала в Големия шлем - срещу Вавринка и Доминик Тийм на "Ролан Гарос" през 2017 и 2018 г. и срещу Кевин Андерсън на US Open през 2017 г.

Джокович и Надал ще си оспорват трофея в Мелбърн за втори път след 2012 г. Тогава те изиграха легендарен двубой, в който сърбинът навакса пробив пасив в последния пети сет и спечели със 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5), 7:5 след 5.53 часа игра.

"Това са мачовете, за които живеем - финалите в Големия шлем между най-големите съперници в най-добрата им форма. Какво повече може да искаш", каза още Джокович преди битката за трофея.

Пътят на Джокович

Световният №1 влезе като абсолютен фаворит на специалистите и букмейкърите. Въпреки че загуби от Роберто Баутиста Агут в полуфиналите на първия си турнир за сезон - Откритото първенство на Катар, никой не се съмняваше колко далеч може да стигне той.

Сръбският тенисист нямаше никакви проблеми на старта срещу американския квалификант Мичъл Крюгер, а след това се справи с лекота и с финалиста от 2008 г. Жо-Вилфред Цонга.

Последваха два по-трудни мача - срещу Денис Шаповалов и Данийл Медведев, в които Джокович загуби по един сет. Той обаче успя да съхрани доста сили в четвъртфиналите и полуфиналите, които преодоля за общо 135 минути.

В първия случай лидерът в световната ранглиста водеше с 6:1, 4:1, когато съперникът му Кей Нишикори се отказа заради физически проблем. След това той имаше нужда от едва 83 минути, за да се справи с дебютанта на такава фаза в Големия шлем Лука Пуи.

Именно с мач срещу Надал започна голямото завръщане на Джокович. Сърбинът имаше проблеми да намери най-добрата си форма, след като пропусна голяма част от 2017 г. заради контузия и последвала операция. Всичко това се промени драстично след паметният успех с 10:8 в петия сет в полуфиналите на "Уимбълдън".

"Това беше мачът, който от психологическа гледна точка преобърна нещата за мен. Тази победа срещу Надал с 10:8 в петия сет ме катапултира ментално на едно друго ниво. Вдъхна ми по-голяма увереност и ме доведе до това, което постигнах в следващите месеци", каза Джокович.

Пътят на Надал

Сезонът за испанеца започна така, както завърши предишния - с притеснения за физическото му състояние. Той получи контузия в коляното по времена US Open, която го принуди да се откаже в полуфиналите срещу Хуан Мартин дел Потро и да пропусне остатъка от 2018 г..

Надал планираше да се завърне на корта с турнира в Бризбейн, но в последния момент реши да се откаже. Така той пристигна в Мелбърн без официален мач от септември и без да даде ясна представа в какво състояние е коляното му.

Носителят на 17 титли от Големия шлем обаче демонстрира изключителен тенис и преодоля с лекота всичките си съперници по пътя към финала. Той впечатли специалисти и фенове, като показа страхотен напредък в елементи, които през годините не са били сред най-силните в играта му - сервис и бекхенд.

Надал няма загубен сет от началото на турнира и даде едва 46 гейма на шестимата си съперници до момента - Джеймс Дъкуърт, Матю Ебдън, Алекс де Минор, Томаш Бердих, Франсис Тиафо и Стефанос Циципас.

"Той играе забележително през целия турнир. Все още дори не е загубил сет. През тези две седмици изглежда по-добър от всякога. Аз също не играх лошо в последните мачове. Мисля, че финалът идва в правилния момент и за двама ни", коментира Джокович.

Един срещу друг

Джокович води с 27:25 победи в мачовете срещу Надал, като има солидно предимство в двубоите им на твърди кортове - 18:7. Сърбинът спечели всеки един от последните им седем двубоя на тази настилка, включително последните 14 изиграни сета помежду им.

Световният №1 има предимство и в спечелените финали - 14 срещу 10. Надал обаче е по-успешният от двамата, когато става въпрос за турнирите от Големия шлем.

Испанецът е спечели девет от 14-те им срещи на Australian Open, "Ролан Гарос", "Уимбълдън" и US Open и общо десет от 15-те им двубоя във формат три от пет сета.

Той води и в директните финали в турнирите от Големия шлем - 4:3.

"През годините нашето съперничество ни е карало да достигнем отвъд пределите на тенис възможностите ни. В неделя ще бъде още един такъв епизод", заяви Надал в навечерието на мача.

"Мисля, че през кариерата си намерих решение срещу играта на Новак, както и той намери срещу моята. Всичко опира до момента. В най-добрите си моменти той е изключително труден за побеждаване. Мисля, че аз също съм труден съперник в най-добрите си дни", допълни испанският тенисист. 

Дневник