В изявление по повод втората година от встъпването си в длъжност президентът Румен Радев атакува остро управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединените патриоти", обяви се за радикална промяна на политическата среда и стила на управление и обяви, че ще създаде съвет за стратегическо развитие на България, който да предложи алтернативи на икономическия и идеен застой в страната.

Държавният глава отчете работата си заедно с вицепрезидента Илияна Йотова в гербовата зала на президентството, а изявленията на двамата бяха предавани на живо в страницата на институцията във "Фейсбук".

В изложението си Румен Радев повтори много от критиките, които отправяше към правителството на Бойко Борисов през изминалата година - за нарушаване на демократичните ценности, допускане на лобизъм и корупция, прикриване на порочни практики в обществените дела. Както и в предизвикалото противоречиви коментари новогодишно обръщение към нацията, Радев заяви, че 2018-та е била "година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните ценности". Допълни, че в нея президентската институция често била "последна преграда пред лобизма и безотговорни политически действия".

Интелектуалци и експерти в нов съвет

Очакванията на обществото са за неотложни всеобхватни спасителни мерки за повишаване на жизнения стандарт и качеството на живост и за излизане от демографската безпътица, каза президентът. Той се обяви за радиална промяна на политическата среда и стила на управление: "Историята е показала, че закърняването на демокрацията води до създаването на тесен елит, който трансформира властта в облаги и ги влага в още власт, като така бетонира властта си и порочният кръг се затваря", заяви държавният глава. Той допълни, че следствията са бедност, незадоволителен темп на развитие, чувство за безпътица, демографска катастрофа.

Румен Радев обяви, че формира съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и високо квалифицирани специалисти. Органът ще трябва да изработи и предложи алтернативи на социалния блокаж и на икономическия и идеен застой, в който се намира страната, уточни Радев. По думите му съставът ще бъде обявен идните дни с президентски указ и тогава ще бъдат оповестени повече подробности.

Дневник