От утре в 84-те основни партийни организации на БСП в Шуменско започва процес по номиниране на кандидатите за листата на червената партия за евровота.

Предложените номинации трябва да бъдат потвърдени от съответните общински конференции на БСП. За Шумен тя е насрочена за 9 март, каза председателят на общинската шуменска организация Веселин Пенчев.

Той, заедно с ръководството на партията и заместник-председателят на НС на БСП Кирил Добрев, дадоха пресконференция. На нея бе коментиран бюджетът на община Шумен за 2019 г. и решенията, взети на 49-ия Конгрес на червената партия. 

Обсъждането и предложенията на местните организации за номинации за евровота  ще стават по приети от Националния съвет критерии. "Кандидатите ни трябва да бъдат избираеми и с голяма обществена подкрепа. Ако хората, които номинираме не са облечени в обществено доверие, ние губим", каза Добрев. Той уточни, че от утре стартират събранията с активните членове на партията и със симпатизанти в цялата страна, на които ще бъде представена приетата на Конгреса Визия за България и предизборната платформа за предстоящите европейски избори.

"Всяка организация може да излъчи, който и когото си иска, а Националният съвет е най-важният. Той решава, той гласува своя водач и подрежда листата, а ние, като верни партийни членове, ще приемем решението му", каза Добрев.  

Местното ръководство коментира още бюджета на Община Шумен, който ще се гласува на предстоящата сесия. Според Веселин Пенчев групата общински съветници на БСП ще гласуват "против" приемането на бюджета.

Като причини за отрицателния вот той и общинските съветници Данаил Данчев и Иван Йонков изтъкнаха намалението на дела на собствените приходи, липсата на административен капацитет, тревожните тенденции при събираемостта на такса битови отпадъци, а в капиталовата програма - голяма част от средствата ще се изразходват за дейности, осъществени през м.г. Пенчев отбеляза, че при изготвяне на проекта на бюджета на база изброените нормативни документи е пропуснат Общинският план за развитие 2014-2020 г.

ШУМ.БГ