В задочен отговор на критики на БСП и президента Румен Радев за управлението му днес премиерът Бойко Борисов обяви, че най-важните решения у нас се вземат от парламента, и цитира избора страната ни да преговаря със САЩ за купуването на изтребители.

"Ако някой иска режим, да го направи. Ние искаме демокрация и я спазваме", обяви Бойко Борисов по време на 13-ата годишна среща на правителството с бизнеса, организирана от в. "Капитал", на която той отново заяви, че правителството е за банкова стабилност и влизане на страната в еврозоната.

В събота конгресът на БСП направи заявка партията да спечели европейските избори, за да може да отстрани Борисов от властта, който застрашавал принципите на демокрацията. Обвинената за пране на пари от КТБ Елена Йончева нарече управлението му "режим".

На годишната си пресконференция в понеделник президентът Румен Радев също критикува управляващите по много теми, сред които и че ситуацията у нас била критична, а хората трябвало да отстояват демократичните си права. Според държавния глава процедурата за купуване на бойни самолети е бутафорна и показва, че България губи суверенитет.

Днес Борисов каза, че по-прозрачна процедура от тази не може да има, тъй като решението не е на комисия, нито на Министерския съвет, а на парламента, целият дебат в който се предавал от "включените камери". "Да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и САЩ!? Това възможно ли е? Не. Благодаря. Но в България крадецът вика "Дръжте крадеца", каза Борисов. После обяви как десетилетия лъжели хората, че ще купуват самолети, а имало само транспортна техника. "Кугери, Пантери, Спартани. Милиард. А нямат вътре една пушчица", каза още той.

Премиерът продължи: "И те ни дават оценка. Ние си пазим институциите. Спазваме конституцията. Най-важните решения - в парламента. Ако някой иска режим, да го направи. Ние искаме демокрация и я спазваме". И допълни: "Да кажеш, че сме заплаха за демокрацията, при положение че два пъти им занасяме оставката. Инстинктът на хората е най-верният и той ще ни води."

После препрати към стабилността на банковата система, която щяла да се постигне с влизането на страната ни в банковия съюз, и каза: "Убеден съм, че тези, които им е хубаво да си ползват банките за частни бизнеси, ще бъдат против, може и банките да ги изведат на протест."

След като каза, че "изборите са си избори" и там ще си проличи отношението на хората към всяка една партия, Борисов попита "Дали на някой му е приятно" и изброи колко много е намаляла контрабандата, как имало 10 млрд. повече за доходи на хората, увеличение на заплатите в армията, както и "полиция, култура, театри, артисти".

 Дневник