Френските спасителни служби са открили части от седалки, за които се предполага, че са от изчезналия самолет, с който е пътувал новопривлеченият футболист на "Кардиф" Емилиано Сала, съобщи Би Би Си. Те са били намерени в понеделник в близост до плаж Сюртенвил на полуостров Котентен.

Впоследствие са извършени подробни оценки на траекторията на полета и последното известно местонахождение на самолета, като Службата за разследване на авиационни инциденти е идентифицирала район за търсене на останки под водата с помощта на сонарно оборудване.

Проучването на морското дъно обаче не се очаква да започне до края на седмицата заради лошите метеорологични условия.

Самолетът Piper PA-46 Malibu изчезна от радарите на 21 януари около 20.30 ч. вечерта на около 20 км северно от остров Гърнзи в Ламанша. Сала пътуваше от Нант за Кардиф, където на следващия ден трябваше да участва в първа тренировка с новия си отбор.

Аржентинските медии разпространиха гласово съобщение, което Сала е изпратил в WhatsApp до близките си. В него той казва, че пътува за Кардиф в самолет, който "изглежда, ще се разпадне на части".

"Ако до час и половина нямате новини от мен, не знам дали ще изпратят някой да ме търси, защото не могат да ме намерят. Татко, страх ме е", казва аржентинецът в съобщението.

Преди седмица спасителните служби не откриха следи от летателния апарат и с това търсенето приключи. Издирването беше възобновено, след като с онлайн петиция бяха събрани над 300 хиляди евро за частно разследване. 

Дневник