Ливърпул" завърши наравно 1:1 с "Лестър" и изпусна златен шанс да поведе убедително в битката за титлата. В среща от 24-ия кръг във Висшата лига мърсисайдци не успяха да победят на своя стадион, като не играха на висота. След 24 кръга "Ливърпул" води с пет точки пред "Манчестър сити", а можеше да поведе със седем.

Садио Мане откри още във втората минута, но в края на първата част Хари Магуайър изравни след груба грешка в защитата на домакините.

Резултатът на "Анфийлд" дойде само 24 часа след грешната стъпка на шампиона "Сити", който загуби като гост от "Нюкасъл". За пръв път от 7 октомври (0:0 с "гражданите") мърсисайдци изгубиха точки на своя стадион. След това "Ливърпул" беше в серия от седем поредни победи.

Във втори пореден двубой обаче съставът на Юрген Клоп показа колебания. Десет дни след инфарктната победа над "Кристъл палас" с 4:3, когато тимът взе трите точки с голяма доза късмет, защитата отново имаше проблеми. Атаката също не беше достатъчно ефективна, като за 90 минути "Ливърпул" отправи само три точни удара.


След кризата с контузии и наказания мениджърът на червените Юрген Клоп беше принуден да заложи на капитана Джордан Хендерсън като десен бранител. В предни позиции мърсисайдци традиционно разчитаха на Мохамед Салах, Садио Мане и Роберто Фирмино. В халфовата линия шанс да играе получи Джердан Шакири.

Домакините започнаха отлично и от първата минута се настаниха пред полето на "лисиците". Футболистите на Клоп откриха резултата след едва 121 секунди от началото на срещата. Топката се спря в снега и остана удобна за Мане, който нахлу на скорост в наказателното поле и с второто си докосване я прати в мрежата на Шмайхел с плътен изстрел – 1:0.

Попадението на сенегалския нападател се оказа най-бързото във Висшата лига на тима от април 2016 г. Тогава Даниел Стъридж вкара срещу "Нюкасъл" след 67 секунди.

Ранният гол на Мане помогна на "Ливърпул" да играе в темпо, което беше удобно за тима. Футболистите на Клоп контролираха топката в над 70% от времето. "Лестър" обаче беше добре групиран в своето поле и не оставяше празни пространства за нападателите в червено.

След средата на първата част Мохамед Салах се опита да спечели дузпа след контакт с Хари Магуайър от "Лестър". Съдията Мартин Аткинсън обаче остави играта да продължи. Малко по-късно имаше спорна ситуация и в наказателното поле на мърсисайдци, когато Хендерсън повали Джеймс Мадисън.

В последните 10 минути от полувремето "Лестър" успя да пренесе играта в предни позиции и постави домакините под напрежение. В самия край "лисиците" изравниха резултата след лоша подредба на "Ливърпул" при статично положение.

Отбраната в червено не се намеси добре при центриране на Мадисън от свободен удар, Бен Чиуел върна топката обратно в наказателното поле, а там непокритият Магуайър се разписа – 1:1.

След почивката "Лестър" беше по-агресивният отбор и изненадващо изглеждаше по-добрият тим на терена. Играчите на "Ливърпул" грешаха при изнасянето на топката и се пречупваха под натиск. Още в първите 10 минути след паузата "лисиците" пропуснаха два добри шанса.

Първо Мадисън избра да подава и сгреши, а в 53-ата минута Алисон направи важно спасяване на голлинията.

След натиска на гостите обаче "Ливърпул" отговори с нахлуване на Наби Кейта в наказателното поле. Той беше повален от защитник на "Лестър", но реферът Аткинсън беше категоричен, че дузпа няма.

С напредване на времето "Ливърпул" нямаше свежи идеи в предни позиции и не поставяше гостите под сериозен натиск. Дори появата на Фабиньо и Адам Лалана не свърши работа, като мърсисайдци трудно влизаха в наказателното поле.

Повече опасности имаше пред другата врата, като "Лестър" пропиля отлична възможност при контраатака. Варди изведе Демарай Грей по левия фланг, а крилото реши да стреля, вместо да подаде към непокрития Мадисън.

До края на срещата се игра пред вратата на Каспер Шмайхел, но натискът не беше толкова мощен. В действията на мърсисайдци не се виждаше характерната енергия, а дори и подкрепата от трибуните на "Анфийлд" не се оказа достатъчна. Гостите от "Лестър" бяха много дисциплинирани, а в редките моменти, когато се грешеше, винаги имаше кой да се намеси добре. Централните защитници Джони Еванс и Магуайър също действаха на висота.

Дневник