Румънското правителство се ангажира с целта Румъния да приеме еврото през 2024 г., заяви вчера премиерът Виорика Дънчила, цитирана от "Аджерпрес" и БТА.

"Ще обсъдим днес и документите, необходими за подготовката за преминаване на Румъния към единната европейска валута, изготвени от сформираната за тази цел национална комисия", заяви Дънчила.

Тя добави, че миналата година тази комисия, съставена от различни специалисти, е имала интензивна дейност, в резултат на която са изготвени два документа: национален план за приемане на еврото и доклад за обосновка на този план.

"Днес правителството ще приеме тези документи с цел поемане на политическа отговорност. По-късно ще бъдат предадени на Европейската комисия. Съответно се ангажираме с целта за приемане на еврото от Румъния през 2024 г.", посочи Дънчила в началото на правителствено заседание.

Премиерът подчерта, че е важно влизането в предшестващия този процес етап, тоест Европейския валутен механизъм, и че трябва да бъдат взети необходимите мерки за увеличаване на конкурентноспособността и осигуряване на устойчив икономически растеж, така че присъединяването към еврозоната да донесе ползи на румънците.

В края на миналата година румънският президент Клаус Йоханис заяви, че би било рисковано да се твърди, че Румъния ще бъде готова да влезе в еврозоната през 2024 г. "От една страна, 2024 г. е достатъчно далеч, за да бъдем готови дотогава, но ако погледнем ситуацията сега и липсата на структурни реформи у дома, би било рисковано да кажем, че сме готови, че ще бъдем готови. Със сигурност в крайна сметка всички искаме да станем членове на еврозоната и в подходящия момент ще бъдем готови", каза Йоханис.

Дневник