Случаят със записите, които според депутата от БСП и журналист Елена Йончева разкриват как министърът на културата Боил Банов е ощетил държавата с 700 хил. лева, стана повод за спорове между управляващи и опозиция в парламента днес. Според БСП като зам.-министър на културата Банов е опростил неустойка за същата сума на фирмата изпълнител на Ларгото ДЗЗД "Антична Сердика", която е трябвало да бъде наложена заради забавяне на работата с 33 дни.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че разпоредената от вицепремиера Томислав Дончев проверка оборва твърденията на ГЕРБ, че действията на Йончева са компромат. Тя призова прокуратурата да провери и Столичната община, и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които имат отношение по проекта за Ларгото.

Според Нинова премиерът Бойко Борисов мълчи оглушително по случая. "Няма сини и червени лампи, светлините в Министерския съвет угаснаха", каза още лидерът на БСП. След като обяви, че Борисов прави опит за диктатура и се разправя с всеки, които изнесе някакъв сигнал за кражби срещу управлението, което действало на принципа "Ало, корупция. Ало, кражби", тя призова българите, че промяната зависи от самите тях.

След нея и ГЕРБ, и Валери Симеонов нападнаха Елена Йончева, че не е журналист. Според ГЕРБ тя дори не била проверила, че има дело за неустойки, заведено от Министерството на културата. Според съдебното решение искът е за забавяне, установено на 29 януари 2016 г. БСП твърди, че първият запис в кабинета на Боил Банов е от 24 март 2016 г., т.е. става въпрос за друг период.

В декларация на ГЕРБ днес Тома Биков обяви, че Елена Йончева не е журналист, а политик и "пощенска кутия", през която минават компромати от организирана престъпна група. "Разследващият журналист има труден достъп до информация, а депутатът има достъп до класифицирана информация", обяви разликата Биков. После допълни: "Копаете пропаст, като сеете омраза. Няма да се поддадем на рекет и черна кампания. Въртите се в кръг, правите топки от кал." По думите му всичко било, за да сбъднат детската мечта на Корнелия Нинова да стане премиер. Той нарече БСП сайт за фалшиви новини.

След него се изказа и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който обяви, че нивото на Корнелия Нинова цапа всички, в т.ч. и парламента, дори и него. "Вие живеете в реалния свят или в паралелна държава", обърна се Симеонов към БСП.

"Спорно е доколко е журналист Елена Йончева", каза Симеонов и обяви, че става въпрос за "един човек, който не разбира какво прави, но се е втурнал да изпълни всяка поръчка". Той критикува разследването на Йончева за оградата по границата, което по думите му било пълно с лъжи и внушения и показвало само преследване "тип копърка с линейка". Накрая се обърна към БСП: "Не злоупотребявайте с Йончева, накрая ще я вкарате в затвора".

По-късно Елена Йончева каза пред журналисти, че не е подала сигнал в прокуратурата за записите, тъй като държавното обвинение се е самосезирало. Тя каза още, че чака прокуратурата да се свърже с нея, за да и предостави цялата информация, и отказа да отговаря на въпроси.

Дневник