За да може да плава отново, репликата на кораба "Радецки", който се намира закотвен край Козлодуй, е нужен ремонт на стойност 110 хиляди евро, каза днес в рамките на парламентарния контрол министърът на културата Боил Банов. Той пое ангажимент държавата да осигури средствата.

Според Банов преди да се пристъпи към ремонта ще има известно забавяне, докато се намери начин за законовото извършване на процедурата. Проблемът е, че в България ремонтът не може да направи, тъй като корабостроителницата в Русе не работи, а тази във Варна е на море и "Радецки" не може да стигне до нея.

Оглед на кораба е направен в корабостроителницата в сръбския град Кладово, до който плавателният съд е стигнал на собствен ход. Там са изчислили, че ремонтът ще струва около 110 хил. евро.

"Проверява се кои от българските нормативни документи са приложими за извършването на такъв ремонт извън страната и с държави извън ЕС. Тези процедури са много деликатни", допълни министърът на културата.

Боил Банов посочи, че корабът "Радецки" е филиал на Националния исторически музей. Категоризиран е като пътнически кораб. за да може да плава и всяка година подлежи на преглед от Речен надзор.

Дневник