Чависти и опозиционери излизат по улиците на Венецуела днес, на 20-годишнината от началото на т. нар. Боливарска революция - на тази дата през 1999 г. Уго Чавес започна първия си мандат като президент и постави основите на сегашното управление.

Двете групи обаче се събират за различни митинги и с различни послания.

Първите излизат в защита на управлението. Привържениците на опозицията пък ще искат от въоръжените сили подкрепа срещу президента Николас Мадуро, а смятаният за държавен глава от тях, САЩ и почти цяла Латинска Америка Хуан Гуайдо свика демонстрация "по целия свят" - извън Венецуела се очаква да се съберат в десетки градове от Лима, Хюстън и Буенос Айрес до Мадрид, Хелзинки и Бейрут - с молба към Европа.

"Световна демонстрация за край на узурпацията, преходно правителство, свободни избори - Венецуела (ги) очаква от Европейския съюз," пише на най-известните плакати за събитието, които се разпространяват в интернет. Страницата на движението, което ги разпространява, призовава венецуелци в Бейрут, Буенос Айрес, Лима, Богота, Ню Йорк, Маями, Монтерей, Гуадалахара, Берлин, Стокхолм, Осло, Женева, Хонконг, Мелбърн и много други да се включат.

"Целта е да поискаме да се отвори хуманитарен канал за венецуелците, умиращи заради липсата на лекарства, и да се подкрепи решението на Европейския съюз" за признаване на Гуайдо, каза за "Дневник" опозиционният депутат Хосе Гера.

В повечето от държавите, в които са споменатите градове, има поне хиляда (или значително повече - в Германия са 20 хил.) венецуелци. Не се знае в колко града действително ще се съберат големи групи (за събитията в някои страни като Ливан например има страница на събитието с 2000 последователи).

Очаква се обаче хиляди да се съберат в повечето латиноамерикански столици (в съседни и недалечни от Венецуела латиноамерикански страни, както и в САЩ, живеят над 2 млн. мигранти, напуснали последните няколко години) и в няколко града в Съединените щати. В Испания, според бившия посланик на Каракас Фернандо Хербаси, в 19 ч. местно (20 ч. българско) време ще има демонстрации в поне няколко големи града - в страната живеят няколкостотин хиляди души.

Двойният протест във Венецуела и "световният" се подготвят в условията на "напрегнато спокойствие" по улиците на Каракас, разказва испанската обществена телевизия. Вчера американският президент Доналд Тръмп, който вече наложи санкции на венецуелския петролен сектор, не изключи военна интервенция срещу Мадуро. По-рано през седмицата пък Европейският съюз не успя да приеме обща позиция за Венецуела и да издейства признание на Гуайдо от всички 28 държави заради съпротивата на Италия.

Въпреки че блокът няма да има обща позиция по въпроса, се очаква в понеделник поне 4 държави - Испания, Франция, Германия и Великобритания - да обявят, че признават Гуайдо, а онези, които решат, да ги последват.

Междувременно Мадуро поиска от въоръжените сили да засилят мерките за превенция на насилие в лицето на "историческата битка", през която минава страната. През последните няколко дни той участва в поне три учения на армията, за да покаже, че е готов за евентуална инвазия, и в обръщение, разпространявано онлайн, поиска от американците да попречат Венецуела да стане "Виетнам в Латинска Америка".

"Досега армията бе лоялна на Мадуро, затова и се направи чистка в нея. Мислим обаче, че недоволството в страната е и в казармите... и там има недостиг на продукти, на публични услуги" и на редовно достигаща заплата, каза Хосе Гера.

Дневник