Решенията на Върховния административен съд по нашумелите дела, свързани с екологията, не са взимани под натиск, каза днес пред Би Ти Ви председателят на ВАС Георги Чолаков. Като доказателство той посочи, че последните две решения са предизвикали критики (заради постановеното за строежа на "Корал") и похвали (по повод парк "Пирин") от еколозите.

"Решението ни за парк "Пирин" не е удар върху икономиката, както твърдят хората от Банско. Приложихме закона, както е разписан", каза Чолаков.

Коментирайки решението за строежа на "Корал", той обясни, че съдът се произнесъл само върху това, дали в момента на издаването на разрешението за строеж има нарушения на закона и такива не са открити. Чолаков допълни, че на мястото не може да се строи, докато не отпадне строителната забрана от 2014 година. "Това може да стане, като приведат проектите в тон с изискванията в Закона за биологичното разнообразие и Закон за опазване на околната среда", посочи председателят на ВАС.

Попитан в спора еколози-инвеститори на коя страна застава, Чолаков обяви, че той е за баланса, при който не се нарушават права на нито една от двете страни.

В отговор на въпрос, председателят на ВАС каза, че откакто е поел поста преди малко повече от година, е направил всичко необходимо работата на съда да е прозрачна.

Дневник