Десетки хиляди венецуелци излязоха по улиците на Каракас и други градове във Венецуела, за да протестират срещу президента Николас Мадуро и чависткото управление на страната, предадоха местни и световни медии.

На митинга в Каракас обявилият се за временен президент шеф на парламента Хуан Гуайдо обяви, че с днешния митинг започва "месецът на свободата", който ще отбележи края на управлението на Мадуро. "Оставаме на улицата, докато няма свобода, преходно правителство и нови (президентски) избори," каза той пред множеството.

От демонстрация, свикана по същото време, Мадуро поиска от опозицията да "спре да призовава за държавен преврат". "Гуайдо и Мадуро се предизвикват взаимно по улиците," написа в. "Ел паис".

Хиляди привърженици на Гуайдо се събраха и в другите три големи града - Маракайбо, Валенсия и Баркисимето.

Хиляди излязоха и в редица латиноамерикански страни (в Богота бяха едни от най-големите демонстрации) в Испания и в други държави, където венецуелската опозиция в изгнание свика митинги с искане европейските сили да изпълнят обещанието си и да признаят Гуайдо за президент, ако Мадуро не свика избори.

"90% от армията не са с диктатора"

Междувременно ръководителят на отдел "Стратегическо планиране" в авиацията Франсиско Естебан Янес Родригес стана първият високопоставен генерал, отрекъл се от Мадуро и признал Гуайдо за президент на Венецуела.

Във видеообръщение, публикувано в "Туитър", той увери венецуелците, че "90% от въоръжените сили не са с диктатора (с Мадуро - бел. ред.), а с народа на Венецуела." Една от целите на демонстрацията днес бе да се призоват въоръжените сили да оттеглят подкрепата си за Мадуро, ден след като Гуайдо призна, че води преговори с високопоставени военни.

Според него, предвид случилото се в последните дни и часове, преходът към демокрация е неизбежен. В резултат профилът на въоръжените сили в "Туитър" публикува съобщение, в което Янес бе обвинен в измяна.

Малко след това САЩ поискаха от армията във Венецуела да се присъедини към Янес. Направи го съветникът на президента Доналд Тръмп Джон Болтън, който в публикация на испански в "Туитър" каза, че военните трябва да пазят демонстрантите в подкрепа на демокрацията.

Избори, но не за президент

По улиците излязоха и привърженици на Николас Мадуро - единствени отразени от повечето проправителствени издания - за да отпразнуват 20-годишнината от началото на чавизма (на днешната дата през 1999 г. Уго Чавес стана президент на Венецуела, а през 2009 г. я обяви за национален празник).

Пред тях Мадуро предложи изборите за парламента да се състоят по-рано тази година.

Според него решението за извънредни избори в Националното събрание - единствената институция, контролирана от опозицията - трябва да бъде взето от създаденото преди 2 г. Учредителното събрание, което да пренапише конституцията на Венецуела и да намали ролята на опозицията. Парламента той определи като "буржоазен", предаде "Ройтерс".

Изборите първоначално трябваше да са в края на 2020 г. По-рано, под натиск от ЕС, той каза, че е готов на нов парламентарен вот по-рано догодина, но не и на президетски, какъвто европейските сили искат от него.

Участници в опозиционния митинг в Каракас, с които вестници като "Ел паис" и "Ел мундо" са разговарялия, смятат, че Мадуро ще се съпротивлява и въпреки оптимизма на опозицията няма да е толкова лесно.

По-рано днес опозиционният депутат Хосе Гера каза за "Дневник", че въпреки преимуществото на Гуайдо и съмишлениците му в парламента работата и там не е лека. По думите му няма почти никакви контакти с народните представители, които подкрепят управляващите и които се опасяват, че ще бъдат сурово наказани от властите, ако влязат в диалог или подкрепят опозицията.

Помощите потеглят към Венецуела

По-рано днес говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом потвърди, че въпреки съпротивата на Мадуро е започнало изпращането на хуманитарни помощи от САЩ, предаде агенция "Ефе". Часове по-рано Болтън обяви в Тръмп, че процесът ще започне в подкрепа на венецуелците, след като такава мярка бе поискана от Гуайдо.

Не е известно нито къде точно са изпратени помощите - лекарства, продукти, нужни за операции и хранителни добавки - нито дали част от нея успешно стига във Венецуела.

Мадуро, който твърди, че проблемите на страната му не са икономически, а опит за преврат на САЩ и други латиноамерикански държави, не иска хуманитарни помощи, защото смята, че доставката им ще се превърне в чужда военна интервенция.

Дневник