Не искаме да има сблъсък между инвеститори и еколози. В случая "Пирин" настояваме законът да бъде прилаган качествено, правилно и пълноценно. Това заяви председателят на неправителствената организация WWF Веселина Кавръкова в ефира на Би Ти Ви.

Поводът за изказването е, че преди дни 10 организации излязоха с остра декларация срещу WWF, като основното обвинение е, че те се месят в екологичните и бизнес процеси в страната ни. Преди няколко седмици в студиото на медията посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева обвини организацията, че през 2017 г. са разпространявали флаери там, за да информират какво се случва в Пирин. Според нея това не е правилният начин за действие, а трябва да се търси добра комуникация за решаване на проблемите.

"Ние проведохме кампания за запазване на най-големите природни места в света WWF – те са около 200 и някои са под сериозна заплаха от икономически дейности. "Пирин" също е обект на ЮНЕСКО, той е признат и за световно значим. Не искаме тази кампания да е срещу България, не се изправяме срещу конкретен инвестиционен проект. Ние настояваме за законност и спазване на правовия ред в държавата", отговори на обвиненията Кавръкова.

Дневник