Инициативен граждански комитет издига кандидатурата на Евгения Банева за участие в изборите за Европейски парламент. Новината съобщи днес нейният съпруг Николай Банев в своя "Фейсбук" профил.

Николай и Евгения Баневи бяха арестувани във Франция през октомври по обвинение за източване на девненския завод "Полимери", укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина. От началото на декември двамата са в арест в България, като трите им молби за излизане от затвора не бяха удовлетворени.


Каним всички приятели, съмишленици, близки и роднини да подкрепят нейната кандидатура за евродепутат, кандидатура на образована и интелигентна жена-юрист, владееща перфектно английски и френски език, майка на три деца, бизнес дама, притежаваща всички качества на европейски ангажирана личност, пише във "Фейсбук" Банев.

За да се яви като независим кандидат за евродепутат Евгения Банева трябва да докаже, че в последните шест месеца преди изборите има постоянен и настоящ адрес в България или в страна от ЕС и да събере 2500 подписа.

Това е втори опит на Евгения Банева да влезе в европарламента. На предишните избори тя получи малко над 6000 гласа. Тогава Банева обяви в интервю за "Дневник", че се кандидатира, защото не може да се примири с изпращаните от партиите на "послушковци" в европарламента. "Европарламентът е "бойно поле" на интересите на страните-членки и само високо образовани и подготвени българи могат да отстояват и развиват националните приоритети там", каза още тя.

Дневник