Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" свиква днес протестно шествие в защита на върховенството на правото и независимостта на съда от прокуратурата и олигархията.

Ситуацията е повече от критична, посочват от сдружението в призива към всички граждани, и предупреждават:

"Да го кажем в прав текст - предстои отстраняването на Лозан Панов - председателя на ВКС, който отстоява правото и независимостта на съда

от политизираното и обслужващо олигархични интереси мнозинство в състава на Висшия съдебен съвет", се казва в призива.

Мнозинството в кадровия орган неотдавна сезира Инспектората към ВСС за проверка по фактите дали, ако изпълнява законовите си правомощия да нарежда проверки по образуването, движението и разпределението на делата в апелативните съдилища, председателят на ВКС нарушава закона. Сезирането на Инспектората за проверка на действия, които са в правомощията на председателя на ВКС, формулирани в Закона за съдебната власт, подсили съмненията, че целта е разправа с Лозан Панов чрез привидно легигимни средства.

"Същото това мнозинство отказа да се занимава с въпроса дали прокурорите нарушават съдийската независимост, когато дават препоръки на съда да не позволява извършване на проверките! Това, разбира се, е само повод, а целта е ясна и не е отскоро. Съдът трябва да бъде овладян изцяло и чрез прокуратурата и мнозинството във ВСС да бъде подчинен на олигархията, която управлява цялата държава и има непреодолимо влияние във всички власти", пише в призива на "Правосъдие за всеки" към гражданите.

Протестът на шествието обхваща широк кръг от проблеми, сдружението ги посочва:
Това, което се случва през последните две седмици по Черноморието; готвеният нов проект за Пирин, след като съдът отмени скандалния план за управление на парка от 2017 г.; цирковите спектакли с шоу задържанията и бутафорните съдебни процеси в така наречените специализирани съдилища; оневиняването или невнасянето на обвинителни актове срещу висши политици, магистрати и видни бизнесмени; скандалните назначения в съдебната система; осъдителните присъди срещу България в ЕСПЧ

Всичко това е само върхът на айсберга от наглост и безконтролност, от престъпно влияние и гигантска корупция, обобщава призивът.!

"Небходимо е единение, ако защитаваме каузите си фрагментирано, ще загубим всички заедно"

"Ако отново премълчим, ако пак решим, че да опазим съда не е наша работа и продължим да защитаваме каузите си поотделно - разделени и фрагментирани, то неминуемо ще загубим всички битки, а скоро ще се окаже, че дори няма нужда от тях, защото всички институции и органи, всички медии дори ще са напълно овладени от статуквото на тази престъпна власт", заявяват от сдружението.

"Споделяйте и се включвайте, нека покажем силата на обединените каузи!"

"Да покажем силата на обединените каузи!" - с този призив се обръща сдружението към всички граждански организации, представители на гражданското общество, към адвокатите и свободните журналисти, към гражданите, които са загрижени за състоянието на държавата. "Не пропускайте този протест, защото от него зависи оцеляването на свободата и правото в крехката ни демокрация, потъпквана редовно от завладяната ни държава. Това е протест в защита на независимостта на съда и върховенството на правото, без които няма демокрация! Ако допуснем отстраняването на съдия Лозан Панов, губим всичко, за което сме мечтали и сме се борили близо 30 години, защото губим Правото!"

Шествието ще тръгне от НДК в 18 ч. по бул. "Витоша" към Съдебната палата.

Дневник