Голямата надежда на българския тенис Адриан Андреев се опълчи смело на 45-ия в световната ранглиста Матю Ебдън, но отпадна в първия кръг на "София оупън". 17-годишният българин беше само на две точки от забележителна първа победа на ниво "АТП", но отстъпи с 3:6, 6:4, 6:7 (5) в зрелищна 144-минутна битка.

Андреев, който започна сезона като №2 в световната ранглиста при юношите, игра със самочувствие и беше равностоен на 31-годишния австралиец от началото до края на двубоя.

Опитът на Ебдън, който игра срещу Рафаел Надал във втория кръг на Australian Open, а миналата година стигна до третия кръг на "Уимбълдън", обаче надделя в заключителните моменти.


Мачът започна равностойно, като вървеше без пробиви до 3:2 в полза на Ебдън. Австралиецът, който има четири титли на двойки, а индивидуално е достигал до №39 в света, нанесе първия удар. Той реализира пробив за 4:2, затвърди го след труден сервис гейм, а при следващото си подаване сложи край на първия сет.

Втората част започна много по-добре за участващия с "уайлд кард" Андреев. Младият българин стигна до първия си шанс за пробив, възползва се от него и поведе с 2:0. Ебдън успя веднага да върне пробива и да изравни при 2:2, но това не смути 17-годишния му опонент.

Андреев отново поведе с пробив за 5:3 и получи възможност да сервира за спечелването на втория сет. Той се поддаде на напрежението и на свой ред допусна пробив. Ебдън обаче също показа колебания, сервирайки при 4:5, и след трети пореден пробив сетът приключи в полза на българина.

Решаващата трета част започна лошо за Андреев, който загуби първото си подаване на нула. В четвъртия гейм той си извоюва точка за връщане на пробива. Ебдън обаче се измъкна от трудната ситуация и поведе с 3:1.

След този гейм Андреев поиска медицински таймаут. Прекъсването се отрази добре на 17-годишния българин, който загуби само една точка в следващите си две подавания, а в осмия гейм проби на 15 и изравни резултата - 4:4.

Последва трудно подаване за Андреев, преминало през няколко равенства, което той успя да измъкне и да се доближи на гейм от победата. Ебдън се справи в двете ситуации, в които трябваше да сервира за оставане в мача, и всичко трябваше да се реши в тайбрек.

Андреев нанесе първия удар в решаващия гейм, след като реализира минипробив за 4:2. Той обаче не успя да удържи крехкия си аванс и резултатът беше изравнен при 4:4. Младият българин отново поведе при 5:4, но Ебдън спечели следващите три точки и сложи точка на драматичния двубой след 2.22 часа.

Андреев записа трета загуба при трето участие в София. През 2018 г. българинът влезе в историята като първия тенисист, роден през третото хилядолетие, който участва в основна схема в турнир на АТП. Той отстъпи с 3:6, 4:6 от Денис Истомин. През 2017 г. Андреев получи "уайлд кард" за квалификациите в София. Във втория си мач на ниво АТП той загуби с 2:6, 0:6 от германеца Максимилиан Мартерер.

С участието си в първия кръг тази година българският талант спечели шест точки, с които ще влезе в световната ранглиста на АТП.

България пък остава с двама представители в основната схема на турнира в София - Димитър Кузманов, който участва с "уайлд кард", и Александър Лазаров, който преодоля квалификациите след страхотни победи срещу Лукаш Лацко и Лука Вани.

Дневник