Съветът по сигурността при Министерския съвет подкрепя Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната.

Това съобщи правителствената пресслужба след извънредното заседание на съвета, председателстван от премиера Бойко Борисов. В него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента.

Реакцията идва, след като вчера се разбра, че поне 12 държави в Европейския съюз признават председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната. Преди това беше поставен ултиматум към държавния глава Николас Мадуро, от когото се очакваше да свика президентски избори в срок от 8 дни, но той отхвърли идеята. Кои държави по света признаха Гуайдо за президент на Венецуела и кои поддържат Мадуро четете тук.

"Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите - членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници", се казва още в позицията на Съвета за сигурността.

Документът беше подкрепен от всички членове на съвета с изключение на представителите на президента.

Късно снощи българското външно министерство излезе с позиция за събитията във Венецуела, в която призовава за демократично управление в страната и провеждане на "свободни и честни" президентски избори, а президентът Румен Радев използва социалната мрежа "Фейсбук", за да призове българските власти да се въздържат от подкрепа на Гуайдо.

Дневник