Гран при на Азербайджан поднови договора си с Формула 1 и остава част от календара, обявиха организаторите на състезанието. Срокът е до 2023 г., а надпреварата в Баку става първата, която удължава контракта си от началото на новата година.

Азербайджан влезе във Формула 1 през 2017 г., като предложи две много интересни надпревари дотук. Уличното трасе, характерно със своите дълги прави, се хареса и на пилотите. Настоящият договор на състезанието изтичаше в края на тази година.

"Състезанието в Баку стана едно от най-популярните през сезона и беше логично желанието на двете страни да продължим сътрудничеството си. Радвам се, че ще останем в Азербайджан поне за още пет години", каза директорът на "Либърти медия" Чейс Кери.

През 2017 г. състезанието в Баку предложи голяма драма и сблъсък между Себастиан Фетел и Люис Хамилтън при автомобил за сигурност. Това лиши и двамата от победата, която отиде у Даниел Рикардо с "Ред бул", а Ланс Строл с "Уилямс" се качи на подиума като трети. През 2018 г. Хамилтън спечели пред Кими Райконен и Серхио Перес ("Форс Индия"). Именно двете състезания в Баку са единствените в последните години, в които пилот, различен от тим от големите три, се качва на подиума.

В последните месеци нови договори подписаха и други състезания в календара – Белгия, Китай, Германия, Япония и Сингапур. През 2019 г. обаче изтичат споразуменията с Италия, Германия, Испания, Мексико и Великобритания.

Подписването на нов договор с Азербайджан идва в момент на критики от част от Асоциацията на промотърите (FOPA) срещу собствениците от "Либърти медия". Общо 16 от всички 21 промотъра присъстваха на среща през миналата седмица, след която беше разпространено изявление срещу "Либърти".

Сред състезанията, които подкрепят настоящите собственици, е именно това в Азербайджан, заедно с Абу Даби, Русия, Бахрейн и Сингапур.

Дневник