Съединените щати са готови да проучат възможността за ново сключване на американско-руски Договор за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег, в който да се включат още Китай и други държави. Това каза президентът Доналд Тръмп по време на речта си "За състоянието на съюза", която изнася всяка година пред двете камари на Конгреса. В противен случай, по думите на Тръмп, САЩ са готови да "заделят много повече от другите" за отбрана.

Американската теливизия Ей Би Си отбелязва след речта, че той е дал заявка за усилваща се надпревара във въоръжаването, след като вчера Русия съобщи, че планира нова ракетна система след напускането на ракетния договор и тя ще се разработи до 2021 г.

Днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Интерфакс", съобщи, че Москва се изтегля от договора след шест месеца като "симетрична мярка" след решението, което взеха САЩ за напускането му. Вашингтон твърди, че Москва нарушава договора от 1987 г., което тя отрича. (Защо договорът е важен, четете тук.)

"Много повече пари и иновации"

"Русия многократно нарушаваше условията" на досегашния ракетен договор от 1987 г. "Затова обявих, че САЩ официално се изтеглят от този договор. Може би можем да договорим друго споразумение, като включим в него Китай и други страни. А може би не. В такъв случай ние ще отделим много повече пари от всички други и ще внедряваме много повече иновации от тях" в областта на отбраната, каза още Тръмп, цитиран от "Ройтерс" и БТА.

"През последните две години започнахме широкомащабно възстановяване на въоръжените сили на САЩ", каза Тръмп и напомни, че бюджетът на Пентагона за 2018 г. е бил около 700 млрд. долара, а за тази година - около 716 млрд. долара.

"Като един от елементите на засилване на военната си мощ САЩ разработват нова система за противоракетна отбрана", заяви той и отбеляза, че неговата администрация "никога няма да се извинява за отстояването на американските интереси".

Вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че през следващите две години ще създаде ракета с наземно базиране, подобна на вече изпробваните в Сирия крилати ракети "Калибр".

Латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс изрази надежда след речта, че Вашингтон и Москва ще мога да договорят нов документ. За "Франс прес" той каза, че бъдещият договор "трябва да (включва) повече държави от САЩ и Русия, тъй като повече държави могат да създадат подобни оръжия, отколкото преди 30 години." Според него прекратяването на сегашния договор обаче едва ли ще създаде голям проблем, тъй като Русия така или иначе се съсредоточава върху отбранителни дейности от анексията на Крим насетне.

Дневник