Германската Федерална служба за защита на конкуренцията (Bundeskartellamt) забрани днес на "Фейсбук" (Facebook) да събира данни от други сайтове, например чрез бутона "Харесвам", предадоха "Ройтерс" и ДПА. Според службата най-голямата социална мрежа в света е злоупотребила с пазарната си доминация, за да събира информация за потребителите без тяхно знание и съгласие.

"Фейсбук" заяви, че ще обжалва решението, тъй като регулаторът подценява конкуренцията, пред която компанията е изправена, и подкопава общоевропейските правила за защита на личните данни, които влязоха в сила миналата година.

"В бъдеще на "Фейсбук" вече няма да бъде позволено да принуждава потребителите си да се съгласяват с на практика неограничено събиране и свързване на данни (от сайтове) извън социалната мрежа към профилите им във "Фейсбук"," каза ръководителят на службата Андреас Мунт.

Антикартелната служба започна проверката в средата на 2016 година, упреквайки американския гигант, че събира от трети мрежи - "Инстаграм" (Instagram), "Уотсап" (Whatsapp), "Туитър" (Twitter) и други - голямо количество информация за потребителите без тяхно знание, за да извлече допълнителни печалби от реклама.
Решението все още няма правна сила и Фейсбук има един месец, за да го обжалва. /БТА

Дневник