Клубовете от Висшата лига "Манчестър сити", "Ливърпул" и "Арсенал" подписаха договор с технологичната компания Intel за сътрудничество. То ще помогне стадионите на трите тима "Етихад", "Анфийлд" и "Емиратс" да бъдат оборудвани с 38 камери, които да донесат ново преживяване на публиката.

Intel ще инсталира своята технология TrueView на трите съоръжения, която се заснема с камери с 5К резолюция, които позволят 360-градусова гледна точка.

Феновете на "гражданите", червените и "артилеристите" ще могат да се възползват от технологията чрез преките предавания на мачовете на техните любими тимове, разширени повторения или на мобилните платформи на всеки от клубовете.

От 10 март TrueView ще представи набор от нововъведения, включително гледна точка от най-различни ъгли, които дават възможност на зрителите да следят играта и от гледната точка на футболистите. Ще се предлагат най-различни опции, част от които все още дори не са обявени.

Intel използва TrueView в Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ. За пръв път обаче компанията навлиза във Висшата лига.

"Обичаме да бъдем първи както на терена, така и извън него. Това е технологична революция, с която сме сигурни, че феновете ни ще гледат качествен футбол от всеки възможен ъгъл", каза вицепрезидентът на "гражданите" Деймиън Уилъби.

Intel отдавна си партнира и с други първенства. Технологията отдавна навлезе в испанската Ла Лига и на олимпийските игри. Зад Океана Националната баскетболна асоциация (НБА) и Мейджър лийг бейзбол (МЛБ) също използват виртуална реалност при повторения.

Дневник